
Ondernemerschap volwaardig criterium bij beoordeling schijnzelfstandigheid
In het wetsvoorstel 'Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wordt een nieuwe toets geïntroduceerd: de WZOP-toets. Deze toets biedt een helder beoordelingskader voor arbeidsrelaties en neemt extern ondernemerschap als volwaardig criterium mee.

Wat is de Wet VBAR?
De Wet VBAR heeft als doel om helderheid te scheppen over de vraag wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit helpt om situaties van schijnzelfstandigheid tussen werknemer en werkgever te voorkomen.
Alle beoordelingscriteria even belangrijk
Op basis van de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Uber, waarin werd bepaald dat alle criteria uit het Deliveroo-arrest gelijkwaardig zijn, wordt het wetsvoorstel aangepast. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd dat alle gezichtspunten even zwaar gaan meewegen in de beoordeling van arbeidsrelaties.
Wat houdt de WZOP-toets in?
De WZOP-toets verduidelijkt het gezagscriterium bij arbeidsrelaties en bestaat uit drie elementen:
- Werknemer (W): Hierbij wordt gekeken naar signalen van werknemerschap, zoals werkinhoudelijke en organisatorische aansturing door de opdrachtgever. De kernactiviteit van de organisatie wordt niet langer meegenomen in de beoordeling, zodat er een evenwichtige afweging ontstaat tussen werknemerschap en zelfstandigheid.
- Zelfstandige (Z): Dit element beoordeelt kenmerken van zelfstandig ondernemerschap, zoals het dragen van eigen risico en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van werkzaamheden.
- Ondernemerschap (OP): Hier wordt gekeken naar ondernemerschapskenmerken, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers en het zelfstandig werven van opdrachten.
Ondernemerschap als volwaardig criterium
In eerste instantie werd extern ondernemerschap pas in de beoordeling meegenomen nadat de balans tussen werknemerschap en zelfstandigheid was vastgesteld. Met de aanpassing van het wetsvoorstel wordt extern ondernemerschap nu volwaardig meegenomen, naast de criteria aansturing in het werk en werken voor eigen risico.
Wat betekent dit voor ondernemers en opdrachtgevers?
Deze wijziging heeft impact op zowel zelfstandigen als opdrachtgevers. Zelfstandigen moeten kunnen aantonen dat zij daadwerkelijk als ondernemer opereren, met meerdere opdrachtgevers en een actieve werving van nieuwe opdrachten. Opdrachtgevers zullen zorgvuldiger moeten beoordelen of zij met een zelfstandige of een werknemer te maken hebben, om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Met deze aanpassingen wordt beoogd meer duidelijkheid en zekerheid te bieden aan zowel werkgevers als zelfstandige ondernemers.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de Wet VBAR om te zorgen voor een juiste naleving van de nieuwe regelgeving.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op