Case orange
Klanten & cases

Sterke groei voor ICS Groep door overnames.

ICS Groep

Het einde van het coronatijdperk lijkt nabij, Nederland gaat langzaamaan weer open. En dat is merkbaar; het is donderdagochtend en het is weer beduidend drukker op de wegen in en rondom Eindhoven. ‘Special investigators’ Sandra Sullivan en Ruud van Poppel van Wesselman Accountants | Adviseurs, rijden de parkeerplaats op bij ICS Groep in Eindhoven om weer eens in levende lijve koffie te drinken met William Vlemmix en Haico Klerks.

Generatie 2
Case Graphic orange FLF 2324

Samen op weg naar groei.

Kijk je naar morgen, volgend jaar of de volgende generatie? Waar je horizon ook ligt, onze accountants en adviseurs staan nu voor je klaar. Wesselman ondersteunt bedrijven in elke fase van hun bestaan. Van start-up tot multinational en van familiebedrijf tot corporate.

Wij helpen ICS Groep met Alle expertises
Case

Na een warm onthaal schuiven Sandra en Ruud bij William en Haico aan tafel in de onlangs prachtig gerenoveerde vergaderkamer. Na een rondblik van verwondering worden de dagelijkse beslommeringen en meest recente ontwikkelingen besproken. ICS Groep blijkt financieel tot op heden weinig hinder ondervonden te hebben door corona. Ook op de overnamemarkt is het nog rustig: “Je zou denken dat er meer overnamekansen zijn omdat bedrijven in moeilijker vaarwater komen, maar daar hebben we in de facilitaire dienstverlening nog niets van gemerkt.” vertelt William Vlemmix, eigenaar van ICS Groep. Sandra Sullivan en Ruud van Poppel, beide Due Diligence specialist bij Wesselman, kunnen dat beamen. Sandra: "Het aantal overnames door corona is in Nederland nog niet zichtbaar toegenomen.”

ICS, de afkorting van International Cleaning Services, is van oorsprong een familiebedrijf dat in 1976 werd gestart door de inmiddels 75-jarige Piet Vlemmix jr. Nu, vijfenveertig jaar later behoort ICS Groep mede door verschillende overnames met een omzet van 55 miljoen Euro per jaar op de Nederlandse markt tot de top 10 van facilitaire dienstverleners. En de rek is er nog lang niet uit; William Vlemmix blijft voortdurend alert op de markt en de juiste overnamekandidaten.

Familiebedrijf

In 2002 nam William het volledige ICS-aandelenpakket over van zijn vader. “In dat jaar verhuisden wij naar het huidige pand aan Le Havre in de Achtse Barrier in Eindhoven. Mijn strategie was om te groeien met het bedrijf door ons fanatiek op het overnamepad te begeven. Een mooi voorbeeld is de overname van Grodijk in 2002, een schoonmaakbedrijf uit Loosdrecht. Door deze overname werd ICS in een keer twee keer zo groot met zo’n 700 medewerkers in dienst. Mijn vader bouwde in de jaren daarna, tot medio 2008, langzaam af en ik stortte me volledig op het aansturen van het bedrijf.”

In 2006, 2007 opereerde ICS steeds meer landelijk met kantoren in Eindhoven, Arnhem en Loosdrecht. Het bedrijf groeide door en had behoefte aan een gedreven management, dat de ambities van ICS vorm kon geven. “Ik zocht iemand naast mij. Iemand die zich kon bekommeren om de voorkant van het bedrijf, iemand die goed is in commercie en marketing en die de komende 20 jaar het gaspedaal zou willen indrukken. Op dat moment kwam Bart van der Sluijs in beeld. Wij woonden in hetzelfde appartementencomplex en zagen elkaar regelmatig in de lift, waar we kletsten over elkaars werk. Bart was enthousiast, dus ik nodigde hem uit voor een borrel, en van het een kwam het ander.”

Uiteindelijk is Bart van der Sluijs in 2007 aan boord gekomen en is hij sinds 2008 medeaandeelhouder. Ideale combinatie In de jaren na 2008 blijken William Vlemmix en Bart van der Sluijs een ideale combinatie te zijn. Waar Bart zich vooral bezighoudt met de ‘buitenkant’, bewaakt William ‘de achterdeur’. “We hebben het middenkader van het bedrijf opnieuw ingericht en zijn op basis van een gezamenlijk vormgegeven strategie gaan werken. Ik denk dat wij elkaar heel goed aanvullen, we kunnen soms knetterende ruzie maken, maar uiteindelijk komt daar altijd iets moois uit. We weten nagenoeg alles van elkaar, zowel zakelijk als privé. We kunnen na vijftien jaar lezen en schrijven met elkaar.” In 2017 kwamen William en Bart in gesprek met het Wijchense schoonmaakbedrijf AMC, een bedrijf van bijna 600 medewerkers met als gevolg een succesvolle overname: “Het voelde meteen goed en er was een klik met de toenmalige directeur Haico Klerks, nu financieel directeur in ons directieteam.” De overname van AMC zorgde ervoor dat ICS zich ineens in de top 10 van Nederlandse schoonmaakbedrijven bevond.

Grotere overnames begeleid door Wesselman

Anno 2021 is ICS een gezond bedrijf met 2.850 mensen in dienst, verdeeld over 14 werkmaatschappijen. De overnames van het bedrijf Propers in april 2020 en Schoonmaak Onderneming Nederland (SON) in december 2020 zijn de laatste acquisities geweest. Evenals bij een eerdere risicovolle overname, is Wesselman ook bij deze overname ingeschakeld om een Due Diligence onderzoek uit te voeren. “Bij de grotere overnames laten we ons begeleiden door Wesselman, dat is afhankelijk van de omvang en het risico van de overname. Eerst leren we de overnamepartner zelf persoonlijk kennen en als dat goed voelt, dan komen jullie erbij.” Financieel directeur Haico Klerks wenkt naar Ruud en Sandra, zijn contactpersonen bij Wesselman. William Vlemmix vult aan: “Ja, zo’n onderzoek doen jullie echt goed; zonder irritant te worden. Wij weten natuurlijk al best wel iets, maar dat is allemaal buitenkant. Door jullie weten we ook hoe de binnenkant van het bedrijf eruitziet.” Ruud van Poppel legt uit: “Dat is ook onze tactiek. We hebben altijd oog voor de relatie met de verkoper, maar zijn doortastend op de momenten dat het moet.“ Sandra vult aan: ”De andere partij verstrekt bij voorkeur zo min mogelijk informatie, dus het is belangrijk om eerst het vertrouwen te winnen. Voorafgaand aan het onderzoek gaan wij met het onderzoeksteam van Wesselman bij elkaar zitten, daarin zitten zowel fiscalisten, juristen als accountants. We bespreken de organisatie en kijken dan samen waar mogelijk de zwakke plekken kunnen zitten en wat extra aandacht behoeft. Hierdoor kunnen wij vervolgens heel gericht te werk gaan. Na de eerste kop koffie heeft het onderzoek nog een doorlooptijd van zo’n vier weken, afhankelijk van wat we vinden.” William: “Als gevolg van een onderzoek staat er nu nog een bedrag apart op een derdenrekening bij de notaris. Dit zijn zaken die je in de onderhandeling mee kunt nemen om eventuele risico’s zoveel mogelijk af te dekken.” Haico: “Wesselman stelt veel vragen, dit levert ontzettend veel data op waar we ook na een overname nog regelmatig wat aan hebben.”

""Ja, zo’n onderzoek doen jullie echt goed; zonder irritant te worden. Wij weten natuurlijk al best wel iets, maar dat is allemaal buitenkant. Door jullie weten we ook hoe de binnenkant van het bedrijf eruitziet.”"

Focusmarkt Zorg & Welzijn

ICS zag, door overnames en autonome groei, de omzet tussen 2017 en 2020 verder stijgen naar 50 miljoen Euro. “Vooral in onze focusmarkt Zorg & Welzijn hebben we een stevige positie ingenomen, waarbij we naast schoonmaak steeds meer zorg ondersteunende taken zijn gaan uitvoeren; denk aan het doen van de was, beddenreiniging en verzorgen van maaltijden. Onze medewerkers zijn daardoor een echt verlengstuk geworden van de zorg. Door de vergrijzing verwachten we dit soort taken steeds meer uit te gaan voeren.” Naast autonome groei, blijft ICS ook in de toekomst alert: ”Als er zich mooie kansen voordoen, zijn we zeker bereid nieuwe overnames te doen.”

"Als er zich mooie kansen voordoen, zijn we zeker bereid nieuwe overnames te doen."

Ben je ook voornemens om een bedrijf aan te kopen? Het Due Diligence team van Wesselman bestaat uit gespecialiseerde accountants, fiscalisten en juristen die snel een accuraat en volledig inzicht kunnen bieden in de belangrijkste risico’s en kansen bij grote zakelijke transacties. Op basis hiervan kun je beslissen of je jouw overname wilt voortzetten. Meer weten? Neem contact op met ons Due Diligence Team via Sandra Sullivan (sandra.sullivan@wesselman-info.nl) of Ruud van Poppel (ruud.vanpoppel@wesselman-info.nl).

2883277724b964fbdf674400c3fd3df7
Een vraag voor Ruud van Poppel?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op
Cta Big Blue
Maak kennis met Wesselman.

Wil jij ook groeien zoals ICS Groep?

Heb je een doel in gedachten? Deel dit met ons en wij helpen je verder.

Meer verhalen als ICS Groep