Case green
Klanten & cases

"Het voordeel van een langdurige relatie is dat je elkaar door en door kent en aan een half woord genoeg hebt."

Houtverwerkingsindustrie Fransen

Hij stookte zijn broodoven met zelf geoogst hout en besloot na een tijdje ook het hout te gaan verkopen. Dat we anno 2021 in een opvolgingstraject zitten naar alweer de vijfde Fransen-generatie; had Hein Fransen in 1895 niet kunnen bevroeden toen hij zijn bakkersbestaan aan de wilgen hing en inruilde voor de houthandel. In de afgelopen 126 jaar heeft het inmiddels internationaal opererende familiebedrijf Houtverwerkingsindustrie Fransen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.

Klant sinds 1985
Generatie 5
Case Graphic green Case Fransen

Samen op weg naar groei.

Kijk je naar morgen, volgend jaar of de volgende generatie? Waar je horizon ook ligt, onze accountants en adviseurs staan nu voor je klaar. Wesselman ondersteunt bedrijven in elke fase van hun bestaan. Van start-up tot multinational en van familiebedrijf tot corporate.

Wij helpen Houtverwerkingsindustrie Fransen met Alle expertises
Case

Aan een grote ovale tafel in het kantoor van Houtverwerkingsindustrie Fransen in Deurne wordt al snel duidelijk: de familie Fransen kenmerkt zich door een no-nonsense mentaliteit en gebruikt niet meer woorden dan noodzakelijk. Dat is ook hoe Anton Fransen het graag ziet en waarom zij vanaf 1982 al bij Wesselman zijn: “Het voordeel van een langdurige relatie is, dat je elkaar door en door kent en je aan ‘n half woord genoeg hebt.” Zijn broer Paul vult aan: “Aan onze keukentafel werd er vroeger over precies drie onderwerpen gesproken: hout, hout en… hout. Daarna gingen we meteen het bos in: aan het werk!”

"“Aan onze keukentafel werd er vroeger over precies drie onderwerpen gesproken: hout, hout en… hout. Daarna gingen we meteen het bos in: aan het werk!”"

De broers Paul en Anton namen in 1983 Fransen over van vader Antoon en leiden sindsdien ieder hun eigen onderdeel van het bedrijf: Anton de houthandel en Paul de houtbewerking. Ook de derde en tevens oudste broer John werkte tot voor kort in het bedrijf; hij was net als zijn broers vergroeid met hout en vooral met de vrachtwagens waarmee hij het hout vervoerde.

Transitiefase

Inmiddels loopt de vijfde generatie warm en zitten we midden in een opvolgingstraject van de broers Fransen naar hun zoons Maarten (30, zoon Paul) en Hugo (23, zoon Anton). Een traject dat de belastingadviseurs en familieadviseurs van Wesselman, waaronder Martijn, mogen begeleiden. Martijn: Het begeleiden van een bedrijfsopvolging geeft veel energie. Er is dynamiek, de nieuwe generatie wil bepaalde zaken vaak net even anders doen. Daarom is het verstandig om de spelregels met elkaar vast te leggen, bijvoorbeeld in een familiestatuut. Daarin maak je als familie bepaalde afspraken: hoe gaan we binnen de familie en organisatie met elkaar om? Waaraan hechten wij - de familie - veel waarde? Dit statuut kan vervolgens de la in, maar blijft altijd behouden zodat je het proces en de familiewaarden samen kunt bewaken”.

Anton: “Vroeger werkte Paul en ik samen in een kantoor aan huis. Paul deed zijn ding, ik deed mijn ding. Alleen bij belangrijke beslissingen hadden we samen overleg. Dat werkt tegenwoordig niet meer, het is nu één bedrijf en Maarten en Hugo zullen veel meer samen moeten werken. Het bedrijf is gegroeid en de omstandigheden zijn flink veranderd; denk aan de klimaatverandering, duurzaamheid en aan de uitdagingen in de bosbouw. Voor Hugo en Maarten wordt het de uitdaging om in de toekomst alles verder bij elkaar te brengen. Zij zullen nog meer moeten gaan inzetten op het verduurzamen van hout. De komende dertig jaar gaat er veel veranderen, onze opdrachten bestaan nu nog voornamelijk uit landschappelijke projecten, dit zal in de toekomst veel meer bouwgerelateerd worden. De bouwsector vraagt om hout; dus er moet meer duurzaam hout komen.”

De toekomst

Ondertussen luisteren de zonen van Paul en Anton, Maarten en Hugo, aandachtig mee. Waar Anton en Paul vooral terugblikken op de voorgaande decennia, zijn Maarten en Hugo bezig met de toekomst: hun toekomst, die voornamelijk gericht is op vernieuwing en duurzaamheid. Zo heeft Maarten de afgelopen 9 jaar het bedrijf van binnen en buiten leren kennen en houdt hij zich nu bezig met de strategie, marketing en verkoop. Sinds dit jaar is hij ook lid van de directie, wat betekent dat hij de verkoop steeds meer los zal gaan laten.

Zijn jongere neef Hugo is nu de organisatie aan het verkennen en werkt op alle afdelingen mee. Hugo is gespecialiseerd in Mechatronica, wat goed van pas komt aangezien het bedrijf met steeds geavanceerdere technologieën en machines werkt. Voor unieke 3D ontwerpen draait Hugo zijn hand niet om en een verdere uitbreiding van de speeltoestellen- en parkinrichting tak ziet hij dan ook zeker zitten. Wat dat betreft hebben de neven al een gelijke toekomstvisie. Maarten: “Over tien jaar hebben we een groter team en is het kantoor verder uitgebouwd. Onze speeltoestellentak is de laatste jaren al enorm gegroeid en hier zit nog veel meer potentie in. Een andere groeiende tak is het thermisch verduurzamen van hout, dat wordt steeds belangrijker. “

Een circulaire economie

Inmiddels geniet Houtverwerking Fransen landelijke bekendheid door de innovatieve manier waarop ze samen met thermisch hout behandelen. In plaats van het toevoegen van chemische middelen, haalt ze juist stoffen uit het hout waardoor de houdbaarheid stukken duurzamer wordt en er minder houtwerking is. Dit onderdeel van het bedrijf, dochteronderneming Firmolin, verhuist binnenkort naar een ruimere locatie waar het ongehinderd op eigen benen verder kan groeien en de productie flink wordt opgevoerd. Dit unieke proces, waarbij suikers onder hoge temperatuur worden omgezet in antioxidanten, draagt in grote mate bij aan een circulaire economie en aan een duurzame, milieuvriendelijke wereld.

Een koninklijke erkenning

Dat de broers, in navolging van de vorige generaties, altijd hart en ziel in het familiebedrijf hebben gestoken en hiermee een indrukwekkend bedrijf hebben neergezet, zullen we niet snel van hen zelf horen. Het zijn dan ook de medewerkers van Fransen die het tijd vonden voor de nodige erkenning en de Koning om hulp vroegen. Deze beaamde dat de familie Fransen ‘uit het juiste hout was gesneden’ en bekroonde het familiebedrijf dit jaar met het predicaat ‘Hofleverancier’. Een eretitel die staat voor ruim 125 jaar hard werken, een vlekkeloze staat van dienst mét oog voor het milieu en de eigen omgeving. In Nederland is dit predicaat slechts aan een kleine 400 bedrijven toegekend.

De samenwerking

De familie Fransen gelooft in de meerwaarde van langdurige en persoonlijke relaties, zoals de relatie met Wesselman. Anton kan zich nog herinneren dat hij met zijn vader naar het kantoor van Harberink in Gerwen ging. Paul deelt eenzelfde herinnering met zijn vader, maar dan van een bezoek aan Dirksen in Nuenen. Harberink en Dirksen waren de grondleggers van het huidige Wesselman. Paul: “Volgend jaar werken we al 40 jaar samen met Wesselman!”

B7fbe5b663d49c52d7a48211fc40310d
Een vraag voor Martijn Verbaandert?

Neem gerust contact op met onze expert.

Neem contact op
Cta Big Blue
Maak kennis met Wesselman.

Wil jij ook groeien zoals Houtverwerkingsindustrie Fransen?

Heb je een doel in gedachten? Deel dit met ons en wij helpen je verder.

Meer verhalen als Houtverwerkingsindustrie Fransen