Onboarding van nieuwe medewerkers
Het aantrekken van nieuwe medewerkers is in de huidige arbeidsmarkt al een lastige opgave, maar wat als je ze eenmaal binnen hebt? Hoe zorg jij ervoor dat deze nieuwe medewerker zich snel op zijn plek voelt binnen jouw organisatie en hoe zorg jij ervoor dat ze snel up and running zijn?
Belangrijke instroommomenten in het bedrijfsleven zijn 1 januari en 1 september. Toch blijkt dat een aanzienlijk deel van de nieuwe medewerkers de organisatie binnen één jaar alweer verlaat. Waarom? Veelal omdat ze zich niet op hun plek voelen of omdat ze niet goed genoeg zijn ingewerkt. Een goed onboardingsbeleid is dan ook cruciaal om dit te voorkomen en om een duurzaam personeelsbestand op te bouwen.
Wat is onboarding?
Onboarding is het proces waarbij een nieuwe medewerker wegwijs wordt gemaakt binnen de organisatie. Dit gaat veel verder dan een introductiegesprek en een rondleiding door het gebouw; het omvat alles wat nodig is om een nieuwe medewerker snel, effectief en comfortabel te laten integreren. Dit varieert van praktische zaken, zoals de werkplek en toegang tot systemen, tot de culturele en sociale aspecten van het bedrijf. Een goed onboardingproces zorgt ervoor dat de medewerker zich welkom voelt, snel productief kan zijn en zich verbonden voelt met de organisatie, haar missie en visie.
Wat als een goed onboardingsproces ontbreekt?
Wanneer de onboarding niet goed verloopt, kan dit serieuze gevolgen hebben voor zowel de medewerker als de organisatie. Een van de grootste risico’s is het verloop onder nieuwe medewerkers. Zij kunnen gefrustreerd raken als ze niet goed worden begeleid of onvoldoende toegang hebben tot de juiste middelen en informatie, wat de kans vergroot dat zij de organisatie weer binnen een jaar verlaten. Dit brengt niet alleen kosten met zich mee voor het opnieuw werven van een nieuwe medewerker, maar ook de tijd die andere collega's hebben besteed aan het inwerken en de tijd die zij daardoor niet productief konden zijn. Daarnaast leidt het ook tot verlies van kennis en productiviteit.
Zelfs als een nieuwe medewerker niet besluit op korte termijn de organisatie te verlaten, kan een slechte onboarding ook de motivatie en betrokkenheid van deze medewerker verminderen. Het niet goed kunnen landen binnen het team of de organisatie kan ervoor zorgen dat medewerkers zich minder gewaardeerd voelen, wat ten koste gaat van hun prestaties en uiteindelijk ook van de algehele bedrijfscultuur.
Wat zijn de voordelen van een goed onboardingsproces?
Het binden van medewerkers aan de organisatie
Een goed onboardingsproces zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich welkom voelen en snel hun draai vinden. Dit vergroot de kans dat ze zich op lange termijn aan de organisatie willen binden.
Het verhogen van de productiviteit
Medewerkers die goed worden ingewerkt, hebben sneller toegang tot de informatie en middelen die ze nodig hebben om hun werk effectief te doen. Dit verkort de tijd die nodig is om volledig operationeel te worden.
Het vergroten van de betrokkenheid
Door tijdens de onboarding aandacht te besteden aan de cultuur en waarden van de organisatie, voelen medewerkers zich meer verbonden met de missie van het bedrijf. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en motivatie.
Het creëren van een positieve werkomgeving
Nieuwe medewerkers die zich goed begeleid en ondersteund voelen, dragen bij aan een positieve sfeer binnen het team en de organisatie als geheel. Dit versterkt de samenwerking en bevordert een prettige werkomgeving.
Hoe pak je de onboarding goed aan?
Een goed onboardingstraject vraagt om een gestructureerde aanpak. Dit begint al vóór de eerste werkdag, bijvoorbeeld door middel van een welkomstpakket, duidelijke communicatie en een planning voor de eerste weken. Vervolgens is het belangrijk dat er een mentor of buddy wordt toegewezen die de nieuwe medewerker op weg helpt. Maar ook na de eerste dagen blijft onboarding belangrijk. Het proces zou minstens zes maanden tot een jaar moeten duren, waarin regelmatig evaluaties en feedbackmomenten worden ingepland.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op