Header OverviewPage
Kennisbank - Fiscaal advies

Hoge Raad geeft antwoord over extern ondernemerschap

In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad zich al uitgesproken over de vraag wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. In de recente Uber-zaak heeft de Hoge Raad prejudiciële vragen beantwoord over het gezichtspunt 'ondernemerschap'.

Case

Waar moet je op letten?

De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest aangegeven dat er naar verschillende omstandigheden moet worden gekeken in onderlinge samenhang. Dit betekent dat er sprake is van een holistische toets, waarbij de bedoeling van partijen niet doorslaggevend is. De volgende aspecten spelen een rol:

  1. De aard en duur van de werkzaamheden.
  2. De manier waarop de werkzaamheden en werktijden worden bepaald.
  3. De inbedding van het werk en de werkende in de organisatie en bedrijfsvoering van de opdrachtgever.
  4. De vraag of je verplicht bent het werk persoonlijk uit te voeren.
  5. Hoe de contractuele regeling tussen beide partijen tot stand is gekomen.
  6. Hoe de beloning wordt bepaald en uitbetaald.
  7. De hoogte van de beloning.
  8. Of je commercieel risico loopt.
  9. Of je je als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld door acquisitie, reputatieopbouw, fiscale behandeling, aantal opdrachtgevers en duur van de opdrachten.

Geen rangorde

In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad geen rangorde aangebracht tussen deze factoren, en ook in de Uber-zaak ziet de Hoge Raad daar geen reden toe. Dit betekent dat niet één enkel aspect doorslaggevend is. Zelfs als je bijvoorbeeld vrijelijk een vervanger mag regelen, wat wijst op zelfstandigheid, kan het door andere factoren alsnog om een arbeidsovereenkomst gaan.

Ondernemerschap

In de Uber-zaak heeft de Hoge Raad aangegeven dat hetzelfde werk voor dezelfde opdrachtgever voor de ene persoon een arbeidsovereenkomst kan betekenen, terwijl dat voor iemand met ‘ondernemerschap’ niet zo hoeft te zijn.

Daarnaast heeft de Hoge Raad verduidelijkt dat het begrip ondernemerschap niet alleen slaat op de specifieke opdracht, maar ook op de algemene ondernemerssituatie van de werkende. Dit betekent dat omstandigheden buiten de directe relatie met de opdrachtgever ook meewegen in de beoordeling.

Gerechtshof nu aan zet

Nu de Hoge Raad deze prejudiciële vragen heeft beantwoord, ligt de beslissing bij het gerechtshof. Dat zal moeten bepalen wat dit betekent voor de Uber-chauffeurs. Het is mogelijk dat het gerechtshof tot de conclusie komt dat de ene chauffeur een arbeidsovereenkomst heeft en de andere niet. Dit hangt af van de feiten, omstandigheden en de holistische toets die het hof toepast.

C0c6de2c40154d10417e4db5985ba358
Een vraag voor Lindy van de Kerkhof?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op