Header OverviewPage
Kennisbank - Fiscaal advies

Hoe werkt een boekenonderzoek van de Belastingdienst?

Een boekenonderzoek van de Belastingdienst kan best spannend zijn. Ze controleren of je administratie klopt en of je voldoende belasting hebt afgedragen. Dit gebeurt niet zomaar. Soms is het een routinecontrole, soms zijn er afwijkingen in je aangifte die vragen oproepen.

Een goede voorbereiding helpt je, hoe dan ook, om zonder stress door de controle heen te komen. In dit artikel lees je precies wat een boekenonderzoek van de Belastingdienst inhoudt, hoe het verloopt en waar je op moet letten.

Case

Wat is een boekenonderzoek van de Belastingdienst?

Bij een boekenonderzoek van de Belastingdienst controleert de Belastingdienst je administratie. Ze checken of je inkomsten, kosten en belastingafdrachten kloppen. Dit kan gaan om:

  • Omzetbelasting (btw) - 
  • Vennootschapsbelasting (vpb) -
  • Inkomstenbelasting - 
  • Loonheffingen - 

Soms controleert de Belastingdienst één onderdeel, maar soms nemen ze meerdere belastingsoorten tegelijk onder de loep. Wil je zeker weten dat jouw administratie op orde is? Laat onze fiscaal adviseurs met je meekijken en voorkom verrassingen!

Hoe verloopt een boekenonderzoek?

Een boekenonderzoek van de Belastingdienst verloopt in vier stappen: 

  • Aankondiging
Je ontvangt een brief waarin staat welke belastingsoorten en perioden worden gecontroleerd. De Belastingdienst kan je vragen om bepaalde documenten vooraf aan te leveren.
  • Voorbereiding
Nu is het tijd om je administratie goed door te nemen. Zorg dat alle facturen, bankafschriften en boekingen kloppen. Werk je met een accountant? Laat hem of haar je administratie controleren voordat het onderzoek begint.
  • Uitvoering
De controle vindt plaats bij jou op kantoor of digitaal. De controleur stelt vragen over je administratie en kan extra documenten opvragen. Soms is de controle snel afgerond, soms vraagt de Belastingdienst om aanvullende informatie.
  • Afronding en uitkomst 

Na de controle ontvang je een rapport. Er zijn drie mogelijke uitkomsten: 

  • Alles is in orde - je hoeft niets te doen.
  • Er zijn kleine correcties nodig - bijvoorbeeld een btw aanpassing.
  • Er volgt een naheffing of boete - bij grotere fouten kan de Belastingdienst een naheffing opleggen, soms met rente en een boete.

Twijfel je of jouw boekhouding op orde is? Onze accountants helpen je graag!

Wat zijn de gevolgen van een boekenonderzoek?

Een boekenonderzoek van de Belastingdienst is geen reden tot paniek. Als je administratie goed in elkaar zit, ben je zo klaar. Maar als er fouten worden gevonden, kan dat vervelende gevolgen hebben.

  • Naheffing - Je moet alsnog belasting betalen als blijkt dat je te weinig hebt afgedragen.
  • Boete - als de Belastingdienst denkt dat de fout opzettelijk is, kan er een boete volgen.
  • Rente - Over te laat betaalde belasting wordt belastingrente gerekend.

Wil je meer weten over het maken van een bezwaar tegen een naheffing? Bekijk de website van de Belastingdienst.

Hoe bereid je je goed voor?

Zorg dat je administratie altijd up-to-date is en dat je alles volgens de fiscale bewaarplicht bewaart. Dat voorkomt problemen. Werk je met een accountant? Laat hem of haar periodiek meekijken. Zo voorkom je fouten en onaangename verrassingen.

Heb je een brief ontvangen over een boekenonderzoek van de Belastingdienst? Of wil je zeker weten dat je boekhouding in orde is? Neem contact op met onze adviseurs. We helpen je graag verder! 

2cfa2e8d8763880164d9aef19c255d38
Een vraag voor Johan Koolen?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op