
Fundering op terrein? Makkelijker aangemerkt als btw-belast bouwterrein
Op 7 november heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) geoordeeld dat een perceel met nieuw aangebrachte funderingen geen bebouwd terrein vormt. Hierdoor wordt de levering van zo'n perceel beschouwd als een btw-belaste levering van een bouwterrein. Dit wijkt af van de tot nu toe gehanteerde praktijk.

Achtergrond en gevolgen
Normaal gesproken is de levering van een onroerende zaak vrijgesteld van btw en belast met overdrachtsbelasting. Een uitzondering geldt voor bouwterreinen, oftewel onbebouwde percelen die bestemd zijn voor bebouwing. Tot nu toe werd een perceel met funderingen in Nederland als bebouwd terrein gezien en viel de levering onder de btw-vrijstelling.
Het arrest werpt nieuwe vragen op voor de btw-behandeling in Nederland. Bijvoorbeeld:
- Wat gebeurt er met percelen met restanten van een gesloopt gebouw? Valt de levering hiervan voortaan onder de btw-belaste categorie?
- Hoe wordt een gebouw beoordeeld dat tijdelijk uit gebruik is gehaald voor ingrijpende renovatie?
Invloed op de Nederlandse regelgeving
De Nederlandse wetgever zal moeten reageren op deze uitspraak. Het recent Vastgoedbesluit (2024) stelt namelijk dat een pand in aanbouw als een gebouw kan kwalificeren. Nu het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat funderingen niet als een gebouw gelden, kan het begrip bouwterrein in Nederland herzien worden.
Voor vastgoedontwikkelaars en investeerders is het belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen, aangezien de fiscale gevolgen groot kunnen zijn.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op