Header OverviewPage
Kennisbank - HR Consultancy

Fiscale gevolgen terugbetaling niet-aftrekbare lijfrentepremie

Betaalde je meer lijfrentepremies dan je in aftrek kunt brengen in jouw aangifte inkomstenbelasting? Dan kun je het niet aftrekbare deel terugvragen bij de financiële instelling waar je de lijfrente afsloot. Houd wel rekening met de fiscale gevolgen hiervan.

Case

Lijfrentepremies

Lijfrentepremies zijn onder strikte voorwaarden aftrekbaar. Daarbij gelden per jaar ook maximale bedragen die je in aftrek kunt brengen. Deze maximale bedragen zijn afhankelijk van de hoogte van jouw pensioentekort, uitgedrukt in jouw jaarruimte en jouw reserveringsruimte.

De jaarruimte is het pensioentekort dat je in het voorgaande jaar had. De jaarruimte 2024 is dus afhankelijk van jouw pensioentekort in 2023.

Als je in een jaar niet alle jaarruimte gebruikt, wordt dit niet-gebruikte deel gedurende tien jaar bewaard. Deze niet-benutte jaarruimtes vormen samen jouw reserveringsruimte.

Tip! Je kunt in een jaar maximaal lijfrentepremies in aftrek brengen ter grootte van jouw jaarruimte en reserveringsruimte. De Belastingdienst heeft voor het berekenen van de jaarruimte en de reserveringsruimte een hulpmiddel op de website staan.

Niet-aftrekbare lijfrentepremies terugvragen

Betaalde je meer lijfrentepremies dan je in aftrek kunt brengen? Dan kun je de financiële instelling verzoeken om het niet-aftrekbare deel terug te betalen. Volgens de wettelijke regels zou terugbetalen van een deel van de premie betekenen dat je over de gehele lijfrente belasting in box 1 moet betalen plus 20% revisierente. In een besluit is echter goedgekeurd dat terugbetaling van het niet-aftrekbare deel zonder die afrekening kan plaatsvinden.

Let op! Voor deze goedkeuring gelden voorwaarden. Zo moet onder meer ook het behaalde rendement op terugbetaalde premie terugbetaald worden. Ook moet een verklaring 'geruisloze terugstorten' worden overlegd.

Opgegeven in box 3

Een andere voorwaarde voor de onbelaste terugbetaling is dat je het teruggestorte bedrag alsnog opneemt in box 3; niet alleen in het jaar van terugbetaling, maar ook in de voorgaande jaren.

Voorbeeld

Je hebt in maart 2021 een lijfrente afgesloten en betaalt in 2021 € 10.000 premie hiervoor. Bij het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting kom je erachter dat maar € 6.000 aftrekbaar is. In 2024 vraag je de financiele instelling waar je de lijfrente afsloot daarom om teruggave van € 4.000. De financiele instelling betaalt dit bedrag medio 2025 aan jou uit. Daarbij betaalt de financiele instelling ook het op de terugbetaalde premies behaalde rendement uit.

Het voorgaande betekent dat je in jouw aangifte inkomstenbelasting 2022, 2023, 2024 en 2025 het terugbetaalde bedrag plus het daarop behaalde rendement op moet nemen in box 3. 

In categorie overige bezittingen

De Belastingdienst is van mening dat je dit bedrag moet opgeven in de categorie overige bezittingen. Je mag dit dus volgens de Belastingdienst niet opgeven in de categorie banktegoeden. Dat is ongunstig, omdat voor de categorie banktegoeden een veel lager forfaitair rendement geldt dan voor de categorie overige bezittingen. Zo bedraagt voor het jaar 2023 het forfait voor banktegoeden 0,92% en voor overige bezittingen 6,17%. 

58543b4a21212e632452b0e5236462ed
Een vraag voor Stefan Joosten?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op
Gerelateerde artikelen