Header OverviewPage
Kennisbank - HR Consultancy

Een zieke werknemer | Drie risico's voor mkb'ers zonder verzekering

Er is altijd een kans dat je werknemers (langdurig) ziek worden. Als je hier als werkgever niet goed op voorbereid bent, dan kunnen extra (loon)kosten, omzetverlies en verhoogde werkdruk de vooruitgang van de organisatie tegenhouden. Lees meer over de risico's als je niet verzekerd bent voor het verzuim van je werknemers.


Case

Risico 1 | Verplichtingen bij loondoorbetaling bij ziekte

Als werkgever ben je verplicht om het laatstverdiende brutoloon van een zieke werknemer door te betalen. Gedurende de eerste twee ziektejaren bedraagt dit minimaal 70%. Is dit bedrag lager dan het minimumloon? Dan ben je in het eerste ziektejaar verplicht om het loon aan te vullen tot het minimumloon.

Je kunt op verschillende manieren omgaan met deze loondoorbetalingsverplichting. Zo kun je ervoor kiezen om een verzekering af te sluiten, of je neemt de kosten zelf voor je rekening. Voor kleine ondernemers en bedrijven kan het financieel een uitdaging zijn om zelf het loon door te betalen. De impact van één zieke werknemer is in een team van tien medewerkers veel groter dan in een organisatie met vijftig of meer werknemers.

Risico 2 | Tijd en kosten van de re-integratie

Als werkgever draag je, samen met je zieke werknemer, de verantwoordelijkheid voor re-integratie. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter en de Arbowet. Je moet voldoen aan diverse administratieve verplichtingen, zoals het opstellen van een re-integratieplan en het bijhouden en evalueren van het re-integratiedossier. Daarnaast kunnen er aanpassingen op de werkvloer nodig zijn. Als terugkeer in jouw bedrijf niet mogelijk is, ben je verplicht om te helpen bij het vinden van een functie bij een andere werkgever.

Begeleiding na een ziekmelding

Wanneer je geen verzuimverzekering hebt en een werknemer ziek wordt, brengt dat niet alleen financiële consequenties met zich mee. Je krijgt ook te maken met veel uitzoek- en regelwerk. Met een verzuimverzekering inclusief arbodienstverlening neemt een arbodienst deze taken grotendeels uit handen. Een casemanager begeleidt jou en je werknemer, waardoor de kans op snel en duurzaam herstel groter wordt. Deze professional heeft uitgebreide kennis van de wet- en regelgeving en neemt veel administratieve lasten van je over.

Kun je als werkgever niet aantonen dat je voldoende hebt gedaan aan de re-integratie? Dan kan het UWV besluiten dat je ook in het derde ziektejaar loon moet doorbetalen.

Risico 3 | Omzetverlies voor je bedrijf

Wanneer een werknemer uitvalt, betekent dit dat er minder mensen beschikbaar zijn om het werk uit te voeren. Zonder vervanging kan dit invloed hebben op de klanttevredenheid en mogelijk leiden tot omzetverlies.

Kosten voor vervanging

Het inhuren van een vervanger is niet altijd noodzakelijk, maar het kan helpen om de werkdruk bij andere werknemers te verlichten. Tegelijkertijd brengt dit dubbele loonkosten met zich mee: je betaalt zowel het salaris van de vervanger als de loondoorbetaling van de zieke werknemer. Ook het vinden en inwerken van een geschikte kandidaat kost tijd en geld.

Effect op de omzet zonder vervanging

Als je ervoor kiest geen vervanger aan te stellen, kunnen de overige werknemers te maken krijgen met extra werkdruk, wat het risico op werkstress en mogelijk zelfs langdurig ziekteverzuim vergroot. Daarnaast kan het uitvallen van een werknemer de dienstverlening beïnvloeden. Als klanten hierdoor minder tevreden zijn, bestaat de kans dat ze overstappen naar een concurrent.

Welke keuzes je als werkgever ook maakt rondom ziekteverzuim, het is essentieel om voorbereid te zijn op onverwachte situaties. Een weloverwogen aanpak helpt om risico's te beperken. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze pensioenadviseurs, via telefoonnummer 0492 – 548 555 of per e-mail info@wesselmanpensioenadviseurs.nl.

58543b4a21212e632452b0e5236462ed
Een vraag voor Stefan Joosten?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op