"Het voordeel van een langdurige relatie is dat je elkaar door en door kent en aan een half woord genoeg hebt" Anton & Paul Fransen | Houtverwerkingsindustrie Fransen

Opvolgers Houtverwerkingsindustrie Fransen lopen warm

Hij stookte zijn broodoven met zelf geoogst hout en besloot na een tijdje ook het hout te gaan verkopen. Dat we anno 2021 in een opvolgingstraject zitten naar alweer de vijfde Fransen-generatie; had Hein Fransen in 1895 niet kunnen bevroeden toen hij zijn bakkersbestaan aan de wilgen hing en inruilde voor de houthandel. In de afgelopen 126 jaar heeft het inmiddels internationaal opererende familiebedrijf Houtverwerkingsindustrie Fransen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.

Aan een grote ovale tafel in het kantoor van Houtverwerkingsindustrie Fransen in Deurne wordt al snel duidelijk: de familie Fransen kenmerkt zich door een no-nonsense mentaliteit en gebruikt niet meer woorden dan noodzakelijk. Dat is ook hoe Anton Fransen het graag ziet en waarom zij vanaf 1982 al bij Wesselman zijn: “Het voordeel van een langdurige relatie is, dat je elkaar door en door kent en je aan ‘n half woord genoeg hebt.” Zijn broer Paul vult aan: “Aan onze keukentafel werd er vroeger over precies drie onderwerpen gesproken: hout, hout en… hout. Daarna gingen we meteen het bos in: aan het werk!”

“Aan onze keukentafel werd er vroeger over precies drie onderwerpen gesproken: hout, hout en… hout. Daarna gingen we meteen het bos in: aan het werk!”

De broers Paul en Anton namen in 1983 Fransen over van vader Antoon en leiden sindsdien ieder hun eigen onderdeel van het bedrijf: Anton de houthandel en Paul de houtbewerking. Ook de derde en tevens oudste broer John werkte tot voor kort in het bedrijf; hij was net als zijn broers vergroeid met hout en vooral met de vrachtwagens waarmee hij het hout vervoerde.

Transitiefase
Inmiddels loopt de vijfde generatie warm en zitten we midden in een opvolgingstraject van de broers Fransen naar hun zoons Maarten (30, zoon Paul) en Hugo (23, zoon Anton). Een traject dat de belastingadviseurs en familieadviseurs van Wesselman, waaronder Arno Aarts, mogen begeleiden. Voor Arno één van zijn laatste trajecten voor zijn pensioen, die hij binnenkort zal overdragen aan zijn opvolger Martijn Verbaandert. Ondanks het vertrouwen in Martijn, een vooruitzicht waar zowel Arno als de broers Fransen nog niet bepaald naar uitkijken. Anton: “Met Arno klikt het goed. Als je zo’n langdurige relatie hebt, elkaar en de materie door en door kent, is het moeilijk wanneer dit wordt overgedragen aan een nieuw persoon.” Voor Arno zal de jarenlange relatie met de familie Fransen ook niet zomaar eindigen op de pensioendatum; hij zal graag het wel en wee van de familie blijven volgen. “Zo’n opvolgingstraject is heel mooi om mee te mogen maken; enerzijds het groeiproces van de opvolgende generaties, anderzijds wil je ook dat de overdragende generatie later met een goed gevoel terug kan kijken op deze periode. Er is onderling veel vertrouwen en dat is nodig, want je moet samen alles kunnen bespreken. Je bent in eerste aanleg familie van elkaar, als je dan ook nog succesvol samen kunt ondernemen, is dat heel erg waardevol”. 

Vanuit Wesselman is ook Martijn Verbaandert warm aan het lopen voor de overdracht, hij heeft hiervoor al meerdere keren met de familie aan tafel gezeten. Martijn: Het begeleiden van een bedrijfsopvolging geeft veel energie. Er is dynamiek, de nieuwe generatie wil bepaalde zaken vaak net even anders doen. Daarom is het verstandig om de spelregels met elkaar vast te leggen, bijvoorbeeld in een familiestatuut. Daarin maak je als familie bepaalde afspraken: hoe gaan we binnen de familie en organisatie met elkaar om? Waaraan hechten wij - de familie - veel waarde? Dit statuut kan vervolgens de la in, maar blijft altijd behouden zodat je het proces en de familiewaarden samen kunt bewaken”.

Anton: “Vroeger werkte Paul en ik samen in een kantoor aan huis. Paul deed zijn ding, ik deed mijn ding. Alleen bij belangrijke beslissingen hadden we samen overleg. Dat werkt tegenwoordig niet meer, het is nu één bedrijf en Maarten en Hugo zullen veel meer samen moeten werken. Het bedrijf is gegroeid en de omstandigheden zijn flink veranderd; denk aan de klimaatverandering, duurzaamheid en aan de uitdagingen in de bosbouw. Voor Hugo en Maarten wordt het de uitdaging om in de toekomst alles verder bij elkaar te brengen. Zij zullen nog meer moeten gaan inzetten op het verduurzamen van hout. De komende dertig jaar gaat er veel veranderen, onze opdrachten bestaan nu nog voornamelijk uit landschappelijke projecten, dit zal in de toekomst veel meer bouwgerelateerd worden. De bouwsector vraagt om hout; dus er moet meer duurzaam hout komen.”

De toekomst
Ondertussen luisteren de zonen van Paul en Anton, Maarten en Hugo, aandachtig mee. Waar Anton en Paul vooral terugblikken op de voorgaande decennia, zijn Maarten en Hugo bezig met de toekomst: hun toekomst, die voornamelijk gericht is op vernieuwing en duurzaamheid. Zo heeft Maarten de afgelopen 9 jaar het bedrijf van binnen en buiten leren kennen en houdt hij zich nu bezig met de strategie, marketing en verkoop. Sinds dit jaar is hij ook lid van de directie, wat betekent dat hij de verkoop steeds meer los zal gaan laten.

Zijn jongere neef Hugo is nu de organisatie aan het verkennen en werkt op alle afdelingen mee. Hugo is gespecialiseerd in Mechatronica, wat goed van pas komt aangezien het bedrijf met steeds geavanceerdere technologieën en machines werkt. Voor unieke 3D ontwerpen draait Hugo zijn hand niet om en een verdere uitbreiding van de speeltoestellen- en parkinrichting tak ziet hij dan ook zeker zitten. Wat dat betreft hebben de neven al een gelijke toekomstvisie. Maarten: “Over tien jaar hebben we een groter team en is het kantoor verder uitgebouwd. Onze speeltoestellentak is de laatste jaren al enorm gegroeid en hier zit nog veel meer potentie in. Een andere groeiende tak is het thermisch verduurzamen van hout, dat wordt steeds belangrijker. “  

Circulaire economie
Inmiddels geniet Houtverwerking Fransen landelijke bekendheid door de innovatieve manier waarop ze samen met thermisch hout behandelen. In plaats van het toevoegen van chemische middelen, haalt ze juist stoffen uit het hout waardoor de houdbaarheid stukken duurzamer wordt en er minder houtwerking is. Dit onderdeel van het bedrijf, dochteronderneming Firmolin, verhuist binnenkort naar een ruimere locatie waar het ongehinderd op eigen benen verder kan groeien en de productie flink wordt opgevoerd. Dit unieke proces, waarbij suikers onder hoge temperatuur worden omgezet in antioxidanten, draagt in grote mate bij aan een circulaire economie en aan een duurzame, milieuvriendelijke wereld.

Koninklijke erkenning
Dat de broers, in navolging van de vorige generaties, altijd hart en ziel in het familiebedrijf hebben gestoken en hiermee een indrukwekkend bedrijf hebben neergezet, zullen we niet snel van hen zelf horen. Het zijn dan ook de medewerkers van Fransen die het tijd vonden voor de nodige erkenning en de Koning om hulp vroegen. Deze beaamde dat de familie Fransen ‘uit het juiste hout was gesneden’ en bekroonde het familiebedrijf dit jaar met het predicaat ‘Hofleverancier’. Een eretitel die staat voor ruim 125 jaar hard werken, een vlekkeloze staat van dienst mét oog voor het milieu en de eigen omgeving. In Nederland is dit predicaat slechts aan een kleine 400 bedrijven toegekend.

Samenwerking Wesselman
De familie Fransen gelooft in de meerwaarde van langdurige en persoonlijke relaties, zoals de relatie met Wesselman. Anton kan zich nog herinneren dat hij met zijn vader naar het kantoor van Harberink in Gerwen ging. Paul deelt eenzelfde herinnering met zijn vader, maar dan van een bezoek aan Dirksen in Nuenen. Harberink en Dirksen waren de grondleggers van het huidige Wesselman. Paul: “Volgend jaar werken we al 40 jaar samen met Wesselman. Arno kan wel denken dat hij al lang bij Wesselman zit (bijna 33 jaar, red.), wij zitten er veel langer!”

 

De familieadviseurs van Wesselman
De familieadviseurs van Wesselman bestaan uit fiscalisten, juristen, accountants en consultants met jarenlange ervaring in de begeleiding en ondersteuning van familiebedrijven. Ook hebben zij de opleiding 'Trusted Family Business Advisor' gevolgd van Tias Nimbas.

Onze familieadviseurs zijn o.a. gespecialiseerd in:

Meer weten over onze familieadviseurs? Neem direct contact met ze op, ze helpen u graag persoonlijk verder: familieadviseurs@wesselman-info.nl 

Meer weten over de familieadviseurs van Wesselman?

Wesselman vertelt u graag meer!