Header OverviewPage
Kennisbank - Fiscaal advies

Vanaf 5 maart SSEB aanvragen

Ondernemers kunnen vanaf 5 maart 2024 de Subsidieregeling 'schoon en emissieloos bouwmaterieel' (SSEB) aanvragen. Op grond van de SSEB worden subsidies verstrekt voor de aanschaf en innovatie rondom emissieloos materieel en voor de ombouw naar emissiearm of emissieloos bouwmaterieel. De subsidie kent verschillende categorieën.

Case

Aanschafsubsidie

De subsidie inzake de aanschaf van schoon en emissieloos bouwmateriaal kun je aanvragen van 5 maart tot en met 31 oktober 2024. De subsidie bedraagt maximaal 25% van de meerkosten ten opzichte van bouwmateriaal met verbrandingsmotor. Voor het MKB is dit 30%. Per bouwmachine bedraagt de subsidie maximaal € 300.000. Op de subsidie wordt altijd 11,25% van de investeringskosten in mindering gebracht vanwege de milieu-investeringsaftrek (MIA)

Ombouwsubsidie

Ook voor het ombouwen van bestaand materiaal naar schoon en emissieloos kun je subsidie krijgen. Deze zogenaamde SSEB-Retrofitsubsidie bedraagt voor het MKB maximaal 30% of 50%, afhankelijk van het omgebouwde bedrijfsmiddel. De subsidie bedraagt maximaal € 300.000. Als hiervoor ook MIA wordt verkregen, wordt de subsidie verminderd. De Retrofitsubsidie kun je van 5 maart tot en met 31 oktober 2024 aanvragen.

Innovatiesubsidie

Heb je innovatieve ideeën met betrekking tot emissieloze bouwmachines, dan kun je hiervoor ook de SSEB aanvragen. Dit kan van 5 maart tot en met 29 augustus 2024. Omdat deze subsidie nog door het parlement moet worden goedgekeurd, is onder andere de omvang van de subsidie nog niet bekend.

Haalbaarheidsstudie

Tenslotte kun je voor een haalbaarheidsstudie met betrekking tot een innovatief idee inzake emissieloze bouwmachines ook een SSEB-subsidie aanvragen. Dit kan van 5 maart tot en met 31 oktober 2024. Deze subsidie moet eveneens nog worden goedgekeurd. De omvang van de subsidie is nog niet bekend.

Aanvragen SSEB

Je kunt de SSEB aanvragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hier vind je aanvullende informatie en alle voorwaarden met betrekking tot de SSEB.

01754b4bbaf50a89770c06b2ee2579dd
Een vraag voor Marco de Hondt?

Neem gerust contact op met onze expert.

Neem contact op
Gerelateerde artikelen