Header OverviewPage
Kennisbank - Fiscaal advies

Schoonmakers via Helping kwalificeren als uitzendkracht

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat schoonmakers die via Helpling werkten, kwalificeren als uitzendkrachten. Er is géén sprake van een arbeidsovereenkomst tussen schoonmaker en particulier, maar van een uitzendovereenkomst tussen Helpling en de schoonmaker. Deze uitspraak heeft belangrijke gevolgen voor platformwerk en arbeidsrecht.

Case

Wat was Helpling?

Helpling was een onlineplatform dat particuliere huishoudens en schoonmakers aan elkaar koppelde. Schoonmakers konden zich aanmelden, hun uurtarief bepalen en boekingen accepteren van huishoudens via het platform. Helpling faciliteerde de betaling en hield daarbij 23% tot 32% provisie in.

Feiten en procedure

De FNV en een schoonmaker startten een rechtzaak tegen Helpling met als doel een reguliere arbeidsovereenkomst af te dwingen. Subsidiair vroegen zij om de kwalificatie "uitzendovereenkomst". Helpling stelde daarentegen dat de arbeidsovereenkomst tussen schoonmaker en particulier huishouden lag.

Eerdere uitspraak van het gerechtshof

Het gerechtshof oordeelde eerder dat de schoonmakers via Helpling wél onder een uitzendovereenkomst vielen. De particuliere huishoudens fungeerden in deze constructie als inleners, terwijl Helpling de uitzendwerkgever was.

Wat zegt de Hoge Raad?

De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het Hof: schoonmakers Helpling is uitzendkracht. Daarmee wijkt de Hoge Raad af van het advies van de advocaat-generaal, die vond dat er sprake was van een reguliere arbeidsovereenkomst.

Belangrijke punten uit het oordeel:

  • Particuliere huishoudens kunnen wél inleners zijn, ook als zij geen onderneming of beroep uitoefenen.
  • Er is sprake van leiding en toezicht door de inlener (huishoudens).
  • Helpling had de formele gezagsverhouding en betaalstructuur in handen.

Daarmee zijn alle elementen van een uitzendovereenkomst aanwezig.

Waarom géén arbeidsovereenkomst met huishoudens?

De schoonmakers hadden geen directe overeenkomst met huishoudens. Ze gingen akkoord met algemene voorwaarden van Helpling, die het werk faciliteerde én de betaling regelde. Dit wijst op een tussenkomstconstructie waarbij Helpling werkgever is, niet de huishoudens.

Wat betekent dit voor platformwerk?

Deze uitspraak kan gevolgen hebben voor andere platformen met vergelijkbare werkstructuren, zoals in de schoonmaak, bezorging of zorg. Werknemers kunnen in bepaalde gevallen rechten ontlenen aan het uitzendregime, inclusief: 

  • Recht op gelijke beloning;
  • Recht op arbeidsbescherming; en
  • Recht op pensioenopbouw volgens cao.
C0c6de2c40154d10417e4db5985ba358
Een vraag voor Lindy van de Kerkhof?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op