
Overdrachtsbelasting | Wat is het en wanneer betaal je het?
Als je een huis of ander vastgoed koopt in Nederland, krijg je te maken met overdrachtsbelasting. Dit is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning of ander onroerend goed. Máár, wanneer betaal je deze belasting precies en hoeveel moet je betalen? In dit artikel leggen we je het uit.

Wat is overdrachtsbelasting?
Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de aankoop van onroerend goed. Dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor bedrijfspanden, bouwgrond en andere soorten vastgoed. De belasting wordt berekend over de aankoopprijs of de marktwaarde van het pand, afhankelijk van welke van de twee hoger is.
Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?
Je betaalt overdrachtsbelasting op het moment dat je officieel eigenaar wordt van een woning of ander onroerend goed. Dit gebeurt bij de notaris, wanneer de eigendomsakte op jouw naam wordt overgeschreven in het Kadaster. De notaris zorgt ervoor dat de belasting wordt afgedragen aan de Belastingdienst.
Hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen?
Het tarief van de overdrachtsbelasting hangt af van de situatie:
- Koop je een woning om zelf in te wonen?
- Koop je een woning als belegging of voor verhuur?
- Koop je een bedrijfspand of ander vastgoed?
Ook hier geldt het hoge tarief van 10,4%.
Vrijstelling voor starters
Ben je tussen de 18 en 35 jaar en koop je voor het eerst een woning? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de startersvrijstelling. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. De voorwaarden hiervoor zijn:
- Je bent tussen de 18 en 35 jaar op het moment van de overdracht.
- De woning heeft een koopprijs onder de vastgestelde grens (in 2024 is dit € 510.000).
- Je gaat zelf in de woning wonen en niet verhuren.
- Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.
Hoe betaal je overdrachtsbelasting?
Je hoeft zelf geen actie te ondernemen om de belasting te betalen. Dit regelt de notaris voor je. Bij de overdracht van de woning rekent de notaris de overdrachtsbelasting mee in de kosten en zorgt ervoor dat deze bij de Belastingdienst terecht komt.
Zijn er uitzonderingen?
Ja, in sommige gevallen hoef je geen of minder overdrachtsbelasting te betalen. Bijvoorbeeld:
- Bij een schenking of erfenis: soms geldt een andere regeling, afhankelijk van de situatie.
- Bij samenvoeging van percelen: hier kunnen fiscale voordelen aan verbonden zijn.
- Bij doorverkoop binnen zes maanden: in sommige gevallen kun je de eerder betaalde overdrachtsbelasting deels terugkrijgen.
Conclusie
Overdrachtsbelasting is een belangrijke kostenpost bij de aankoop van onroerend goed. Afhankelijk van je situatie betaal je 2% of 10,4% en in sommige gevallen kun je zelfs een vrijstelling krijgen. Laat je goed informeren door een notaris of belastingadviseur om verrassingen te voorkomen.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op