Het belang van de voorfase voor een due diligence – een gerichter onderzoek.
Voor velen is een Due Diligence - ook wel bekend als DD - een noodzakelijk kwaad in het overnameproces. Vaak hebben zij hun intentie voor de transactie al bevestigd door een Letter of Intent (LOI) te ondertekenen, waarin afspraken worden gemaakt over de uitvoering van het onderzoek. Dit kan het proces echter vertragen én de afronding bemoeilijken. Toch biedt een Due Diligence – naast de identificatie van mogelijke risico's – ook kansen voor een gerichte en effectieve overname.
Doel van een Due Diligence
Een onderzoek is primair bedoeld om eventuele ‘lijken in de kast’ op te sporen. Is de beoogde entiteit zo winstgevend als eerder geschetst? Is de vraagprijs reëel en zijn er commerciële, financiële, fiscale of juridische risico's die later in de koopovereenkomst moeten worden afgedicht? Een Due Diligence is vaak een interactief proces tussen de adviseurs van de kopende en verkopende partijen. Bij onvoldoende communicatie – of een te breed ingestoken onderzoek – kan dit echter vertragend werken voor het proces als geheel.
Het belang van goed vooronderzoek
Het is zaak dat de scope van het onderzoek goed afgebakend wordt. Welke zaken worden onderzocht? Hoe diep gaan we en op welke wijze pakken we het onderzoek aan? In een ideale situatie wordt de scope bepaald vóór de ondertekening van de LOI. In deze fase is het belangrijk om stil te staan bij de beweegredenen van de koper. Waarom wil hij of zij juist deze entiteit overnemen? De redenen hiervoor kunnen sterk variëren. Denk daarbij aan:
- Het uitbreiden van eigen activiteiten;
- De versterking van het personeelsbestand;
- De toegang tot intellectueel eigendom;
- De verbetering van de marktpositie in een specifiek segment.
Bepaling van de reikwijdte
Aan de hand van strategische motieven van de koper kan een gerichte reikwijdte voor het onderzoek worden bepaald. De algemene punten voor de risicoanalyse (zoals verschillende financiële en juridische aspecten) vormen de basis. Daarnaast kan het onderzoek toegespitst worden op specifieke aandachtspunten die aansluiten op de doelen van de koper. Dit zorgt ervoor dat de aard, omvang en rapportage van het onderzoek meerwaarde bieden voor de koper. Het onderzoek identificeert niet alleen risico's, maar levert ook waardevolle inzichten op die de overname strategisch versterken.
Efficiëntie in het overnameproces
Als in de voorfase van de overname al nagedacht wordt over de gewenste omvang van het onderzoek, dan kunnen partijen gerichte afspraken maken over het verloop én de focus. Op die manier kun je voorkomen dat het onderzoek breder ingezet wordt, dan nodig is. Dit leidt tot een efficiënte, voortvarende Due Diligence fase die niet alleen risico's in kaart brengt, maar ook een strategisch voordeel biedt. Zo wordt de Due Diligence een waardevolle bijdrage aan het overnameproces, zonder onnodige vertragingen.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op