
Geen overdrachtsbelastingvrijstelling bij aankoop bouwterrein zonder concrete bouwplannen
De samenloopvrijstelling van overdrachtsbelasting is niet van toepassing op een bouwterrein als de koper niet voldoende aantoont dat de grond bestemd is voor bebouwing. Dat oordeelde de rechtbank in een zaak waarin X BV aandelen verwierf in een onroerendezaakrechtspersoon met braakliggende grond.

Voorafgaand aan de aankoop had X BV een verzoek om vooroverleg ingediend bij de Belastingdienst. De inspecteur oordeelde toen dat de levering van het perceel niet onder de btw-vrijstelling valt, omdat geen sprake was van een bouwterrein in de zin van de wet. Toch deed X BV bij de aangifte overdrachtsbelasting een beroep op de samenloopvrijstelling van artikel 15, lid 1, onderdeel a, Wet op belastingen van rechtsverkeer (Wet BRV).
De inspecteur legde een naheffingsaanslag op, omdat X BV niet aannemelijk maakte dat de grond kennelijk bestemd was om te worden bebouwd. De rechtbank bevestigde deze aanslag. Volgens de rechter moeten er objectieve gegevens zijn die de bouwbestemming ondersteunen, zoals concrete bouwplannen of vergunningen. De stukken die X BV aanleverde betroffen plannen uit het verleden (waarvan is afgezien) en bouwactiviteiten die pas jaren later plaatsvonden.
De naheffingsaanslag en belastingrente blijven staan. De verzuimboete wordt echter gematigd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op