Header OverviewPage
Kennisbank - Fiscaal advies

Check het juiste btw-nummer

Ondernemers ontvangen tegenwoordig van de Belastingdienst altijd twee nummers inzake btw.: een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id). Zorg dat je bij contact en controle van jouw klanten altijd het juiste nummer gebruikt, want dit blijkt in de praktijk regelmatig fout te gaan. 

Case

Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer gebruik je alleen voor jouw contacten met de Belastingdienst, zoals voor jouw aangiftes. Voor eenmanszaken bestaat dit nummer voor een deel uit het BSN-nummer van de ondernemer. Mede vanwege de privacy gebruik je dit nummer niet naar jouw klanten.

Btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer wordt gebruikt bij contacten met klanten. Dit nummer tref je als het goed is ook aan op de facturen van jouw klant en op zijn internetsite. Je kunt dit nummer checken via deze site.

Eigen btw-id

Als je een nummer wil checken, met je ook jouw eigen btw-id invoeren. Ben je dit nummer kwijt, dan kun je het achterhalen via de site van de Belastingdienst. Ga daarvoor naar mijnzakelijk.belastingdienst.nl, log in met DigiD en klik op 'omzetbelasting' en klik op 'btw-identificatienummer'. Hier vind je beide btw-nummers.

Let op! Voor het toepassen van het nultarief op een zogenaamde intracommunautaire levering (ICL) aan een btw-ondernemer in een ander EU-land geldt een aantal verplichtingen waaraan je moet voldoen. Eén daarvan is het gebruik van het juiste btw-identificatienummer. Het is daarom belangrijk om altijd goed te communiceren of je over het juiste nummer van jouw afnemer beschikt.

25abd0cb2a58a46a23b2a0136202e848
Een vraag voor Wouter Swinkels?

Neem contact op met onze expert.

Neem contact op