
Belangrijk voor eerstelijnszorgaanbieders | Jaarverantwoordingsplicht vanaf 2024
Op basis van de Wet toetreding zorgaanbieders (WTZa) geldt een jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijnszorgaanbieders. Voor eerstelijnszorgaanbieders die al zorg verleenden vóór 1 januari 2022 en nog geen financiële verantwoording over boekjaar 2021 openbaar hoefden te maken, heeft deze jaarverantwoordingsplicht twee jaar op ’pauze’ gestaan. Voor de boekjaren 2022 en 2023 hoefde men geen jaarverantwoording openbaar te maken, maar per 1 januari 2025 is er een einde gekomen aan deze pauze. Alle zorgaanbieders dienen over boekjaar 2024 een jaarverantwoording openbaar te maken, die in de basis vóór 1 juni 2025 moet plaatsvinden. Mogelijk heb je hierover ook al een schrijven ontvangen van het CIBG.

Mogelijk uitstel voor bestaande eerstelijnszorgaanbieders
In principe wordt uitstel voor de jaarverantwoording alleen verleend in bijzondere omstandigheden, zoals overmacht. In de Beleidsregel 'Uitstel jaarverantwoording', die eind 2024 door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is gepubliceerd, is onder andere de mogelijkheid opgenomen om uitstel te verlenen aan zorgaanbieders die nog niet eerder een jaarverantwoording openbaar hebben gemaakt.
Als een zorgaanbieder gebruik wil maken van de mogelijkheid tot uitstel van de openbaarmaking van de jaarverantwoording, dien je vóór 1 april 2025 een uitstelverzoek in te dienen via het aanvraagformulier op de website van de NZa. Het uitstelverzoek moet correct en volledig worden ingediend. Daarom adviseren wij je om hierover eerst contact op te nemen met jouw adviseur voordat je uitstel aanvraagt.
Wordt uitstel toegekend?
Dan verschuift de uiterste datum voor openbaarmaking naar 30 december 2025.
Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem dan contact met ons op!
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op