Vakantiewoning; een plek onder de zon?
Het hebben van een eigen vakantiewoning, liefst gelegen in een zonnig oord, is voor veel mensen een ultiem genot. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van zo’n vakantiewoning in de situatie van vererving als de woning in het buitenland is gelegen.
De buitenlandse vakantiewoning is namelijk niet alleen een onderdeel van de Nederlandse erfbelasting te zijn. Omdat de woning in een ander land is gelegen kan deze woning ook onderworpen worden aan buitenlandse erfbelasting. Een algemeen internationaal uitgangspunt is namelijk dat het land waar het onroerend goed is gelegen, hierover belastingen mag heffen (het zogenaamde “situsbeginsel”). Dat kan net als in Nederland een heffing op nationaal niveau zijn, maar het komt ook voor dat in het buitenland op regionaal niveau belastingheffing plaatsvindt.
Uiteraard is het niet prettig als blijkt dat de vakantiewoning zowel in Nederland als in het buitenland onderwerp wordt voor de grondslag van een vorm van erfbelasting. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, heeft Nederland voor de erfbelasting maar met weinig landen een verdrag ter voorkoming van dubbele erfbelasting gesloten. Toch zal Nederland in beginsel bij dubbele erfbelasting ten aanzien van een buitenlands onroerend goed terugtreden en rekeninghouden met de buitenlandse erfbelasting; dit op grond van het situs-beginsel.
Wat is het probleem?
De voorkoming van dubbele belasting werkt helaas niet altijd zoals gewenst. Dit hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden van elke situatie. Hoewel het genieten van je vakantiewoning voorop staat, is het belangrijk om te weten welke gevolgen deze woning heeft voor de erfbelasting. Als blijkt dat de buitenlandse ligging van de woning tot extra heffingen leidt, kan het verstandig zijn om te kijken of een andere erfrechtelijke aanpak dit fiscale nadeel kan beperken.
Mocht er geen oplossing zijn om dit nadeel te verminderen, is het in ieder geval goed om hiervan op de hoogte te zijn. Niemand wil erfgenamen met onaangename verrassingen achterlaten.
Waarvan is het voorkomen van dubbele belasting afhankelijk?
Denk hierbij aan de volgende aspecten:
- Wat is jouw gezinssituatie (ben je alleenstaand, heb je een partner of kinderen)?
- Indien je een partner hebt: ben je gehuwd, is er een geregistreerd partnerschap en zijn er huwelijks- of partnervoorwaarden van toepassing?
- Heb je een testament, en zo ja, wat voor type testament?
- Wat is de omvang van jouw vermogen en dat van je partner?
- Wat is de waarde van je vakantiewoning, en staat hier een samenhangende schuld tegenover?
- Wat is de verwachte omvang van de buitenlandse erfbelasting over de vakantiewoning?
Uit analyses blijkt dat met name een nadeel qua erfbelasting kan ontstaan bij:
- Mensen met een partner en kinderen.
- Mensen zonder testament (wettelijke verdeling) of met een testament gebaseerd op de wettelijke verdeling.
- Mensen met een buitenlandse vakantiewoning zonder, of met een geringe samenhangende schuld, waardoor de overwaarde substantieel is.
- Mensen met een relatief kleine Nederlandse erfenis voor de langstlevende partner.
Onder ons motto “nu voor later” is het verstandig om de fiscale gevolgen van je buitenlandse vakantiewoning te onderzoeken. Wij kunnen een indicatieve inventarisatie maken van de gevolgen voor de erfbelasting. Zo krijg je een helder beeld van de implicaties, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je plekje onder de zon!
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op