Duurzaamheid; een onmisbaar onderdeel tijdens het Due Diligence-onderzoek
Tijdens het Due Diligence-onderzoek wordt een onderneming zorgvuldig geanalyseerd op economische, juridische, fiscale en financiële aspecten. Gezien de huidige ontwikkelingen mag duurzaamheid in dit rijtje niet meer ontbreken.
Het is essentieel om de risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid te bepalen, zodat deze kunnen worden meegenomen in de onderhandeling over de koopprijs en de koopovereenkomst. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de bedrijfsvoering. De invloed van de mens op de planeet wordt steeds duidelijker, wat heeft geleid tot wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast streven steeds meer mensen een duurzaam leven na. Duurzaamheid biedt zowel kansen als risico’s bij de overname van een onderneming, en het wordt steeds belangrijker om deze in het Due Diligence-proces te integreren.
Risico's met directe impact op de waardering van de target
- Waardering van activa in relatie tot wet- en regelgeving
Bij de waardering van activa moet rekening worden gehouden met de geldende duurzaamheidseisen. Zo kunnen bestelauto’s en vrachtwagens met een lage emissieklasse vanaf 2025 niet meer in bepaalde zones worden toegelaten, en commercieel vastgoed met een energielabel lager dan C kan een lagere waarde hebben door de noodzakelijke energiebesparingsmaatregelen. Machines die niet voldoen aan de energiebesparingsplicht kunnen sneller verouderen dan verwacht, wat hun waarde beïnvloed.
- Hoogte van de (verwachte) kosten
Toekomstige verwachte resultaten zijn van groot belang bij het Due Diligence-proces. Indien de verwachte kosten geen rekening wordt gehouden met noodzakelijke investeringen om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, kunnen de kosten te laag worden ingeschat, wat leidt tot een te hoge waardering van de target.
Risico's met impact op de financiering van de overname
Bij het aantrekken van financiering voor de overname van een onderneming is duurzaamheid steeds vaker een cruciale factor. Financiële instellingen verstrekken in de toekomst mogelijk geen krediet meer aan ondernemingen die niet aantoonbaar met duurzaamheid bezig zijn. Dit kan het verkrijgen van krediet voor de aankoop bemoeilijken. Bedrijven die actief bezig zijn met duurzaamheid, kunnen echter profiteren van grotere kredietfaciliteiten en rentekortingen, wat de totale kosten van de overname beïnvloedt. Het is verstandig dit mee te nemen in de onderhandelingen.
Andere belangrijke aandachtspunten
- Juridische risico's en reputatieschade
Bedrijven die niet duurzaam opereren, kunnen worden geconfronteerd met juridische problemen, boetes en reputatieschade. Een Due Diligence-onderzoek waarin duurzaamheid centraal staat, kan deze eventuele risico’s vroegtijdig opsporen en deze kunnen worden opgenomen in garantiebepalingen.
- Langetermijnprestaties en waarde creatie
Duurzaamheid is sterk verbonden met de lange termijnprestaties van een bedrijf. Bedrijven die duurzaam opereren, zijn vaak beter in staat om op de lange termijn waarde te creëren. Ze kunnen efficiënter omgaan met bronnen, innovatie stimuleren en betere relaties met stakeholders opbouwen, wat resulteert in een stabielere en veerkrachtigere onderneming.
- Marktpositie en concurrentievoordeel
Consumenten, investeerders en partners hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze duurzaam opereren, kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten en een voorkeurpositie krijgen bij bewuste consumenten en investeerders.
Conclusie
Duurzaamheid als vast onderdeel tijdens het Due Diligence-proces is niet langer optioneel, maar een noodzaak voor toekomstgerichte bedrijven. Door duurzaamheid centraal te stellen in Due Diligence, kan de impact worden meegenomen in de vaststelling van de koopprijs en kunnen mogelijke risico's worden opgenomen in de garantiebepalingen.
Neem contact op met onze expert.
Neem contact op