Tweede Kamer neemt 'thuiswerkwet' aan

De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks aangenomen, dat het makkelijker maakt voor werknemers om een deel van de tijd thuis te werken. Als een werknemer één of meer dagen vanuit huis wil werken, moet de werkgever daar nu serieus naar kijken.

Het initiatiefwetsvoorstel voor de ‘Wet werken waar je wilt’ werd door beide partijen eind januari 2021 ingediend. Veel Nederlanders werkten tijdens de coronacrisis maandenlang thuis en willen dat ook daarna (deels) blijven doen. Dat kan volgens de initiatiefnemers voordelig uitpakken voor bedrijven, werknemers én de maatschappij.

Uitgangspunt van het wetsvoorstel is om een verzoek van de werknemer om de arbeidsplaats aan te passen op dezelfde wijze te behandelen als een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur of de werktijd. Daarmee willen de initiatiefnemers werknemers meer vrijheid geven in hoe zij de verhouding tussen werken op de werkplek en het werken thuis willen inrichten. Doel is vooral een wettelijke basis te bieden voor een dialoog hierover tussen werkgever en werknemer.

Loodgieter
"Vaak is het helemaal niet nodig om een uur in de file te staan om naar je werk te gaan", stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg als voorbeeld. Het is niet nodig om op kantoor te zijn om een mailtje naar collega's te sturen, benadrukt hij. "Soms kan je je thuis extra goed concentreren en de administratie bijwerken, en dan ook de deur open doen voor de loodgieter."

"Door de coronaperiode hebben we gezien dat hybride werken voor een heel groot deel van de werknemers voordelen heeft", meent GroenLinks-Kamerlid Senna Matoug. "Het geeft hen de mogelijkheid een betere balans te vinden tussen werk en privé en reistijd te verkleinen. Daarom is deze wet voor hen een belangrijke stap."

Niet voor kleine bedrijven
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er ook meer vanuit huis wordt gewerkt na de coronacrisis dan ervoor. De Sociaal-Economische Raad had al geadviseerd de werknemer hierover genoeg zeggenschap te geven. Dat advies hebben de partijen meegenomen in hun wetsvoorstel.

Net als voor arbeidsduur en werktijd is het wetsvoorstel niet van toepassing voor werkgevers met minder dan tien werknemers, vanwege de mogelijk grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. Tijdens de consultatie van de nieuwe wet werd daar verschillend op gereageerd, maar uiteindelijk is besloten vast te houden aan een norm van tien werknemers.

Heb je hier vragen over?

Mariëlle Scheepens - van den Boom

Mariëlle Scheepens - van den Boom helpt je graag verder.

Heb je een vraag?

We helpen je graag persoonlijk verder!