Levensverwachting in Nederland stijgt minder hard

Onlangs heeft het CBS cijfers bekend gemaakt met betrekking tot de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Hieruit blijkt dat de levensverwachting in de afgelopen 5 jaar minder hard is gestegen, en dat mannen qua levensverwachting "inlopen" op de vrouwen.

Een Nederlandse baby geboren in 2017 heeft een gemiddelde levensverwachting van 81,7 jaar, zo blijkt uit de recente cijfers van het CBS. Het tempo waarin de verwachte levensduur stijgt, is volgens de cijfers van het CBS gedaald. In de afgelopen vijf jaren steeg die slechts met 5 maanden.

Eind 2018 komt het CBS met aparte cijfers voor de levensverwachting van 65-plussers. Die bepaalt hoe snel de AOW-leeftijd verder gaat stijgen dan de al afgesproken 67 jaar en drie maanden. Vorig jaar bleek een extra verhoging nog niet nodig.

Opvallend is dat het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen verder afneemt. Vrouwen worden nog steeds ouder, maar niet meer zo heel veel. In de jaren negentig was de levensverwachting van een meisje bij geboorte nog zes jaar hoger dan die van een jongetje. In 2017 is dat geslonken tot drie jaar en twee maanden. De mannen lopen in die zin dus in op de vrouwen.

Wilt u meer weten?

Stefan Joosten

Stefan Joosten vertelt u er graag meer over!

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen