Kabinet verhoogt uitkering betaald ouderschapsverlof

Het kabinet wil de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70% van het dagloon. Deze verhoging geldt vanaf 2 augustus. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Van Gennip naar de Tweede Kamer stuurde.

Vanaf 2 augustus dit jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Door de uitkering te verhogen, maakt het kabinet het makkelijker het ouderschapsverlof op te nemen. 

Minister Van Gennip: ‘Met het hogere percentage van 70% betaald ouderschapsverlof verlagen we de drempel om het op te nemen. Dit helpt ook jonge vaders om meer betrokken te zijn bij het opgroeien van hun kind.’

Ouders kunnen het betaald ouderschapsverlof aanvragen als de negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven jaar van een kind. Als niet alle negen weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft net als in de huidige situatie voor werkgevers en werknemers wel mogelijk om daar aanvullende afspraken over te maken, bijvoorbeeld in de cao.

Heeft u hier vragen over?

Mariëlle Scheepens - van den Boom

Mariëlle Scheepens - van den Boom helpt u graag verder.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen