Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen
Zoals wellicht bekend zijn de voorwaarden voor het toekennen van een (vaste) reiskostenvergoeding per 1 januari 2022 gewijzigd. Voorts is per deze datum een onbelaste thuiswerkvergoeding geïntroduceerd.
1. Mogelijkheid reiskostenvergoedingen vanaf 1 januari 2022
Tot en met 2021 bestond de mogelijkheid om reiskosten op basis van een vaste vergoeding (gebaseerd op 214 dagen, indien de desbetreffende medewerker ten minste op 128 dagen naar kantoor kwam) te vergoeden. Met ingang van 1 januari 2022 geldt dat een dergelijke werkwijze enkel mogelijk is indien de desbetreffende medewerker haar gehele werkzaamheden op kantoor uitvoert. Indien gedeeltelijk wordt thuisgewerkt, is een dergelijke werkwijze niet langer mogelijk. In dit kader zijn de volgende scenario’s te onderscheiden:
In beide situaties dient het reispatroon van de desbetreffende medewerker te worden bijgehouden. De wijze waarop is echter vormvrij (bijvoorbeeld via een urenregistratie, maar ook een indicatie in de agenda van de medewerker volstaat).
2. Introductie thuiswerkvergoeding
Voorts is met ingang van 1 januari 2022 een thuiswerkvergoeding geïntroduceerd, welke onbelast kan worden vergoed tot een maximum van € 2 per thuiswerkdag. Deze vrijstelling vult de huidige vrijstellingen in het kader van thuiswerken (voor arbo-gerelateerde zaken en mobiele communicatiemiddelen om de werkzaamheden uit te kunnen voeren) aan. Voor de dagen waarop wordt thuisgewerkt kan, in lijn met voorgenoemde kaders voor de reiskostenvergoedingen, een onbelaste thuiswerkvergoeding (van maximaal € 2 per thuiswerkdag) worden vergoed.
Let op! Reist de werknemer op een dag naar kantoor én werkt hij thuis, dan kan slechts één van voornoemde vergoedingen onbelast worden betaald.
Nadine Reer helpt u graag verder!
Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen