
Externe vertrouwenspersoon | Een veilige werkomgeving
Een veilige en open werkomgeving vraagt om vertrouwen - toch kunnen medewerkers situaties ervaren waarin ze zich niet gehoord of veilig voelen. Een externe vertrouwenspersoon is een onafhankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt voor meldingen over ongewenste omgangsvormen, integriteitskwesties en sociale veiligheid. Zo help je als werkgever tijdig om problemen aan te pakken. Een extern vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat meldingen serieus genomen worden, vertrouwelijkheid is gewaarborgd en jouw organisatie voldoet aan de wettelijke richtlijnen voor sociale veiligheid.
Waarom is een externe vertrouwenspersoon essentieel?
Medewerkers moeten zich vrij voelen om hun zorgen te delen, zonder bang te zijn voor eventuele nadelige gevolgen. Een externe vertrouwenspersoon biedt een neutrale plek waar zij terechtkunnen met vertrouwelijke kwesties en begeleidt hen bij het vinden van de juiste oplossing. Dit verlaagt de drempel om misstanden te melden en draagt bij aan een cultuur waarin medewerkers zich gesteund voelen.
Doordat een externe vertrouwenspersoon losstaat van de organisatie, blijft de objectiviteit gewaarborgd. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en zorgt ervoor dat meldingen zorgvuldig en professioneel worden behandeld. Zo creëer je als werkgever een werkomgeving waarin sociale veiligheid meer is dan een verplichting – het wordt een vanzelfsprekend onderdeel van de bedrijfscultuur.
Hoe is de wetgeving en wat zijn de verplichtingen rondom sociale veiligheid?
Werkgevers zijn verplicht om een sociaal veilige werkomgeving te bieden. De Arbowet stelt dat organisaties beleid moeten voeren om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen, waaronder pesten, discriminatie en intimidatie. Daarnaast verplicht de Wet ‘Bescherming Klokkenluiders’ grotere organisaties om een goed functionerend meldsysteem voor misstanden te hebben.
Het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon helpt organisaties te voldoen aan deze wet- en regelgeving en bevordert een professionele en integere werkomgeving. Wesselman ondersteunt bedrijven bij het implementeren van passend beleid en zorgt ervoor dat medewerkers weten waar zij terechtkunnen voor professionele en vertrouwelijke begeleiding.

Een veilige werkcultuur begint hier. Ontdek wat wij voor je kunnen betekenen!
Bel ons en stel je vraag direct.

Hoe helpt Wesselman bij de inzet van een extern vertrouwenspersoon?
Sociale veiligheid vraagt om meer dan regels en beleid. Het draait om toegankelijkheid, vertrouwen en een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om te spreken. Wesselman helpt bedrijven bij het effectief inzetten van een externe vertrouwenspersoon, zodat meldingen op de juiste manier worden opgepakt en structurele verbeteringen worden doorgevoerd.
Onze experts zorgen er niet alleen voor dat jouw organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving, maar ook werkt aan een werkomgeving waarin medewerkers zich echt gehoord voelen.

Neem contact op met Wesselman en ontdek hoe wij jouw organisatie helpen sociale veiligheid te waarborgen.