"Voor een bedrijfsoverdracht moet je de tijd nemen" Theo en Bas Leenders | Leenders RVS Industrie

"We leren elke dag van elkaar"

Wanneer partner/registeraccountant Sandra Sullivan namens Wesselman een bezoek brengt aan het in Beek en Donk gevestigde Leenders, is bedrijfsoverdracht al een poosje een van de gesprekspunten. Theo Leenders, directeur/eigenaar van Leenders RVS Industrie en Leenders Repair Clamps, vindt het na zo'n 35 jaar namelijk langzaam maar zeker tijd worden om het ondernemersstokje door te geven aan zijn zoon Bas. Een natuurlijk verlopend proces waarbinnen hij alle tijd neemt om, naast de bedrijfsmatige zaken, vooral de ruim aanwezige producttechnische kennis met zijn opvolger te delen, te optimaliseren en te waarborgen voor de toekomst. Bij dat alles geniet het tweetal de deskundige en multidisciplinaire support van Wesselman Accountants | Adviseurs. 

Leenders RVS Industrie geldt sinds 1982 als kundig ontwikkelaar en totaalleverancier van roestvast stalen constructiedelen en plaatwerken. Producten die zowel nationaal als internationaal hun weg vinden naar opdrachtgevers in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, machinebouw, on- & offshore en de bouwsector. De goed opgeleide vakmensen en het moderne machinepark staan garant voor een eindproduct dat volledig aan de klantspecificatie beantwoordt. Beginjaren tachtig gestart in Gerwen opereert het bedrijf sinds 1991 vanuit Beek en Donk. Na binnen de gemeente eerst op een andere locatie te hebben gezeten, is Beekerheide 4 sinds 2000 het adres van de veelzijdige RVS-specialist. Een status die extra body kreeg toen Theo zeven jaar geleden besloot om de meer seriematige productie- en verkoopactiviteiten van een voormalig afnemer over te nemen. “Voor deze klant maakten we al vanaf het begin de RVS koppelingen en -klemmen, waarmee water-, gas- en olieleidingen worden gerepareerd”, aldus Theo. “Met de verwerving van het bedrijf was Leenders Repair Clamps een feit en had Leenders RVS Industrie er een broertje bij.”

Prima combi
Waar Theo jarenlang in zijn eentje leiding gaf aan de twee BV's, kwam Bas in september vorig jaar de Beek en Donkse gelederen versterken. Daarmee werd niet alleen de eerste piketpaal geslagen richting de toekomst van het familiebedrijf, ook als het gaat om de inbreng van expertise is de toetreding van Leenders junior al van grote waarde gebleken. “Mijn vader is vooral in technisch opzicht zeer goed onderlegd, ik heb meer kennis en de nodige praktijkervaring op het gebied van bedrijfskundige zaken en supply chain management”, zegt Bas. “Die combinatie werkt prima. We vullen elkaar goed aan, leren elke dag van elkaar en maken het bedrijf slagkrachtiger.” Een gegeven dat Theo volledig onderschrijft. “Primair is Bas natuurlijk toegetreden om mij op termijn op te volgen. In dat kader zijn we volop bezig om de technische knowhow van mij en onze mensen voor hem in digitale vorm tastbaar, beschikbaar én bruikbaar te maken. Voor ons is het allemaal gesneden koek, maar voor hem is het hartstikke nieuw. Om die kennis en de bedrijfsmatige zaken goed onder de knie te krijgen, moet je veel met elkaar sparren en niets overhaast doen. Want alleen dan slaagt de bedrijfsoverdracht. Maar leerproces of niet, ondertussen plukt het bedrijf al volop vruchten van zijn bagage. Naast het feit dat Bas vanuit zijn vorige baan flink wat ervaring inbrengt, heeft hij een frisse en moderne kijk op de zaak. Zeker qua inrichting van werk- en productieprocessen. Op dat vlak gaat het in ons wereldje namelijk razendsnel. Je moet constant alert zijn, anders mis je de boot. Zijn jonge ondernemersgeest betaalt zich dan ook uit.”

Advies
Elkaar voeden, klankborden, overleggen en leren: richting de beoogde bedrijfsovername zijn het voor vader en zoon Leenders inmiddels vertrouwde zaken. Vanuit Wesselman voorziet Sandra Sullivan als gewaardeerde vertrouwenspersoon Theo en Bas met regelmaat van advies en stippelt ze samen met hen de koers naar later uit. In dat kader prijst ze het geduld en de doordachte aanpak van het gedreven ondernemersduo. “Naast de bedrijfsmatige aangelegenheden komt bij een overdracht ook op financieel, juridisch en fiscaal gebied ontzettend veel kijken. Het is gewoon heel complex. Dat beseffen Theo en Bas zich terdege”, aldus Sandra, die de groei en ontwikkeling van het bedrijf de afgelopen twintig jaar live aan de zijlijn beleefde. “Ze werken rustig en op een natuurlijke manier toe naar het moment suprême. Toen de bedrijfsopvolging voor het eerst ter sprake kwam, hebben we vanuit ons kantoor in eerste instantie advies uitgebracht over het te doorlopen traject, de mijlpalen, valkuilen en aandachtspunten. Maar eerst en vooral hebben we hen op het hart gedrukt om voor het hele proces voldoende tijd uit te trekken. Dat hebben ze prima opgepakt, zo blijkt. Tijdens elk contact bespreken we de voortgang en blijkt dat ze richting het definitieve plan van aanpak weer mooie stapjes vooruit hebben gezet. Dat geeft me ontzettend veel voldoening."

Wilt u meer informatie over Wesselman?

Sandra Sullivan - van Dijk

Sandra Sullivan - van Dijk helpt u graag verder!

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem direct contact op, wij vertellen het u graag persoonlijk! Contactformulier Bel nu

Altijd op de hoogte blijven?

meld u aan voor onze nieuwsbrief, wij delen onze kennis graag met u!