Specialist in de perfecte verbinding
Oorspronkelijk komt hij uit Iran, maar als jongeman verliet Mo Biglari (59) zijn land om, aan de universiteit van Delft, Materiaalkunde te studeren. Dat hij ooit technisch directeur zou worden van een toonaangevend bedrijf in Son, gespecialiseerd in hightech solderen, had hij toen niet kunnen bedenken. Mo heeft zijn bedrijf Mat-Tech eind vorig jaar zelfs uitgebreid met een vestiging in Engeland. “Ik denk dat we juist kunnen profiteren van een mogelijke Brexit.”
Als er één woord van toepassing is op Mat-Tech, dan is het ‘verbinding’. In letterlijke zin, omdat het bedrijf gespecialiseerd is in het maken van perfecte verbindingen tussen materialen. “In de regio, misschien zelfs van het land, zijn wij nummer 1 op het gebied van hoog temperatuur solderen.”
Maar ook op het gebied van klanten aantrekken. Mat-Tech weet grote bedrijven als ASML en VDL aan zich te binden. “We gaan voor kwaliteit én we gaan tot het uiterste om een probleem op te lossen; dat is onze mentaliteit en dat weten onze klanten”, aldus de technisch directeur.
Rolmodel
Mo Biglari was 24 toen hij zijn geboorteland Iran verliet. “Ik was getrouwd en had een zoon van zes maanden”, vertelt hij. “Na de revolutie in Iran waren de universiteiten dicht. In mijn laatste studiejaar Wiskunde hoefde ik niet meer terug te komen.”
Mo wilde verder studeren en koos voor de richting Materiaalkunde. Geïnspireerd door zijn oom, die dezelfde studie had gevolgd in Berlijn. “Iedereen heeft een rolmodel; hij was die van mij.”
Mo kwam terecht in Delft. Hij studeerde succesvol af en kreeg een baan bij Witmetaal in Naarden, waar hij deelnam aan een Europees project voor loodvrij solderen.
Loodvrij
“Het was begin jaren ’90 en het gebruik van elektronica nam flink toe. Soldeermaterialen in elektronische apparaten waren: 60% tin en 40% lood. Recycling, daarin was nog niemand geïnteresseerd. Ze gooiden elektronica weg, waardoor lood via regenwater in de grond terechtkwam. Slecht voor mens en milieu.”
Witmetaal zocht naar een vervanging van de legering tin met lood. “Samen met grote bedrijven als Philips en Siemens vonden we een alternatief in de combinatie van tin, zilver en koper. Milieuactivisten waren enthousiast, de fabrikanten nog niet overtuigd. Eind ’99 sloten we het project af met de conclusie: ooit komt er loodvrije elektronica , de vraag is alleen wanneer.”
Beste startup
In 2001 begon Mo voor zichzelf; dé start van Mat-Tech (wat staat voor Materiaal Technologie). Hij was een van de eerste Technostarters in Delft en kreeg een lening van de universiteit: “35.000 euro, dat weet ik nog goed.”
Bovendien kreeg Mo een kantoor en een kleine hobbyruimte bij de faculteit Materiaalkunde. “Ik mocht gebruikmaken van de aanwezige apparatuur. Meteen in het eerste kwartaal won ik de prijs voor de beste startup”, zegt hij trots. Het bijbehorende beeldje staat nog altijd op kantoor.
Moeilijke tijden
Een rooskleurig begin, toch was de weg naar succes niet verzekerd. “Er kwamen moeilijke tijden aan. Ik kreeg een lening bij de bank, maar dat was niet genoeg. Ik verkocht mijn huis en dat geld ging in het bedrijf. In 2003 verkocht ik een deel van mijn aandelen en nam ik Erik Brom in dienst, onze commerciële man.”
Naar het zuiden
In 2006 werd loodvrije elektronica wettelijk verplicht (op een paar uitzonderingen na). Mat-Tech hielp bedrijven om over te schakelen op loodvrij produceren. “Aanvankelijk als conceptontwikkelaar, we bedachten oplossingen op papier. Puur theoretisch, later praktisch toen we onze eerste vacuümoven aanschaften.”
In datzelfde jaar sloot de faculteit Materiaalkunde in Delft en moest het bedrijf verhuizen. In overleg met zijn compagnon Erik, die afkomstig is uit Valkenswaard, trokken ze naar het zuiden, naar Son. “Daar heb ik absoluut geen spijt van.”
Toonaangevend
Mat-Tech bestaat inmiddels uit twee afdelingen - Productie en Development & Testing - en werkt voor toonaangevende bedrijven als ASML, VDL, NTS-Group en Bronkhorst.
“Onze specialiteit is om in vacuümovens hele schone verbindingen tot stand te brengen. We ontwikkelen samen met klanten producten en we richten ons op troubleshooting: heeft een klant een probleem, dan willen ze snel een oplossing en daar hebben wij de flexibiliteit voor.”
Terwijl zijn compagnon Erik Brom zich richt op externe klanten, ligt de focus van Mo voor een groot deel op de medewerkers. “Erik haalt opdrachten binnen die vaak snel uitgevoerd moeten worden. Hij maakt zich hard voor de klant, ik voor onze eigen mensen. We zijn een goed duo. Voor het beste resultaat zijn wij bereid om onderling met messen te zwaaien. Geen zorgen, er is nog niemand in het ziekenhuis beland”, lacht hij.
Brexit
Mat-Tech bestaat momenteel uit 34 medewerkers en is vooral in de afgelopen drie jaar flink gegroeid. “We verhuizen dit jaar naar een groter pand hierachter op Ekkersrijt en waarschijnlijk houden we het huidige gebouw aan.”
Sinds vorig jaar november is er ook een Mat-Tech vestiging in Stone, tussen Birmingham en Manchester. “Iedereen vertrekt uit Engeland, wij gaan er juist heen.” Hij verklaart: “Als Brexit doorgaat, dan heeft Amerika er een 51ste staat bij: Engeland. Amerika is voor ons een grote, interessante markt; Engeland zou een goede deuropening zijn”.
Samenwerking
Het succes dankt Mo aan de mensen om hem heen. “Zonder hen had ik absoluut niets bereikt. Dat geldt ook voor de mensen van Wesselman. Ze hebben allemaal hun eigen expertise die ik niet heb. Als ondernemer ben je vaak creatief, ook in negatieve zin. Zij zorgen ervoor dat ik niet té negatief creatief ben.”
“Mo is bezig met bedenken en ontwikkelen. Soms worden er dingen vergeten en dan komen wij om de hoek kijken”, vult Ingeborg van den Heuvel aan. Zij werkt vijf jaar als relatiebeheerder voor Mat-Tech. “Ik heb de groei van dichtbij meegemaakt en dat is prachtig om te zien.”
Haar collega Henny Lammers knikt: “Een bedrijf moet de financiering op orde hebben, het product en het personeel; een hele opgave. Ineens zie je dat alles in een goed vaarwater komt en dan loopt het haast als vanzelf. Je overstijgt jezelf”. Henny werkt nu negen jaar als accountant voor Mat-Tech.
Streng en duidelijk
“Henny is streng en duidelijk”, zegt Mo. “In het begin mopperde ik vaak: waarom moet ik zoveel belasting betalen? Henny maakte een prachtige opmerking. Ze zei: Mo, hoe meer belasting je betaalt, des te meer je hebt verdiend. Toen viel bij mij het kwartje. En nu, als we een maand minder belasting betalen, dan word ik gewoon een beetje zenuwachtig”, grinnikt hij.
Mat-Tech BV is gelegen aan de Ekkersrijt 4508 in Son. Meer info vind je op: www.mat-tech.com
Meer weten over Wesselman?

Ingeborg van den Heuvel helpt u graag verder.

Vragen? Neem direct contact met ons op!
Wij helpen u graag persoonlijk verder. Bel nu Naar contactformulier