“Al sinds 2006 laten wij ons bijstaan door Wesselman; het contact is laagdrempelig en we kunnen altijd rekenen op uitstekend advies.” Herman Lacroix en Harm Boons | Maatschap Orthopedie

Over liefde voor mensen, improvisatie en goed gereedschap

De tijd en rust voor een patiënt binnen een privékliniek, met daartegenover de reuring en hectiek van het gewone ziekenhuis met een spoedeisende hulp. “Twee verschillende werelden, maar bovenal een mooie combinatie”, aldus Herman Lacroix en Harm Boons, beide ondernemer en namens hun maatschap als orthopedisch chirurg werkzaam in zowel het Elkerliek ziekenhuis in Helmond als in Medisch Centrum Waalre.

“Gisteravond: ik zit op de bank en word gebeld door een opererende collega die een ingewikkeld probleem op de OK had. Zegt hij: ik heb hier een patiënt en dacht, dit is precies een situatie voor jou. Kun je even komen? Dat komt dan onverwacht, op je zondagavond. Later, als je de operatie samen goed hebt volbracht, voel je alleen voldoening.” Harm Boons vertelt over de dynamiek binnen zijn professie en over de hechte samenwerking met zijn collega’s, twee aspecten die hij erg waardeert binnen de maatschap Orthopedie. De maatschap Orthopedie is een modern medisch specialistisch bedrijf met diverse takken van sport. Zo heeft de maatschap, naast de orthopedie binnen het Elkerliek, ook een grote participatie in de traumachirurgie; oftewel de ongevallengeneeskunde. “Je kunt dag en nacht gebeld worden vanuit de spoedeisende hulp, op ieder moment van de dag. Als orthopeden borgen we elkaar, dat is sterk binnen onze maatschap.” Collega orthopeed Herman Lacroix bevestigt dit: “Ik heb 8 jaar lang deel uitgemaakt van een visitatiecommissie en ben er 6 jaar voorzitter geweest. Heb veel ziekenhuizen bezocht en weet hoeveel strubbeling er kan zijn onderling. Als ik dan zie hoe wij binnen onze maatschap met elkaar omgaan, dan denk ik dat wij een goede groep ondernemers zijn en daar ben ik trots op.”

Ook over de geleverde kwaliteit en de kwaliteitstoetsing van het ziekenhuis zijn beide orthopeden louter positief. Herman Lacroix: “Wij streven natuurlijk een zo hoog mogelijke kwaliteit na, daar zijn we continu mee bezig”. Boons vult aan: “Maar wij kunnen wel vinden dat een behandeling geslaagd is, uiteindelijk gaat het om de patiënt, hoe díe het hele zorgproces ervaart.”

Ondernemende orthopeden
De maatschap Orthopedie heeft tevens een tweede locatie waar zij in opdracht orthopedische werkzaamheden verricht; Medisch Centrum Waalre, een ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum). Een volledig andere wereld, volgens Harm Boons. “Het werkproces in Waalre heeft een compleet andere dynamiek, dat vereist echt ondernemerschap. Zo werken we in Waalre met een compact team en zijn de lijnen super kort. Er is in de kliniek meer tijd en rust voor de patiënt, maar het betekent ook dat wanneer een ingreep uitloopt, er geen team klaarstaat dat je kan overnemen.

Als MSB-maatschap zijn de orthopeden voor de wet ondernemer, maar wel met enkele afwijkende regels, waaronder een verplichte pensioenopbouw. Ook kent het werken in een maatschap verschillende fiscale aspecten, denk bijvoorbeeld aan de toe- en uittredingen. Al sinds 2006 laat de maatschap Orthopedie van het Elkerliek zich bijstaan door de specialisten van de Wesselman Zorgprofessionals. Herman Lacroix ervaart de samenwerking met Wesselman als zeer prettig: “Het contact is uitstekend; laagdrempelig en we kunnen altijd rekenen op goed advies.”

Over de hectiek binnen het ziekenhuis gesproken: halverwege het gesprek wordt Herman Lacroix weggeroepen. Harm Boons maakt van deze gelegenheid gebruik om meteen een scala aan metalen voorwerpen tevoorschijn te halen. Een enthousiaste uitleg over de chirurgische instrumenten en prothesen volgt. “Kijk, een chirurg wil toch altijd iets maken, iets ‘schroeven en tappen’. Als er tijdens een operatie iets niet klopt, kijk ik nog eens goed rond, denk na en ga improviseren. Ter plekke bedenk ik vaak de beste oplossingen.” Ook thuis draait Boons zijn handen niet om voor technische klussen, zoals reparaties aan de auto of loodgieterswerk. Naast de liefde voor ‘schroeven en tappen’, vindt Boons ook mensen leuk. “Op één dag krijg ik met zoveel verschillende mensen te maken. Zo zit je met een oudere vrouw, vervolgens krijg je een moeder met een pasgeboren baby en daarna een snelle zakenman. Maar een leuk mens is een leuk mens. Hoe groot of klein je bent, in welke auto je ook rijdt, in deze kamer zijn we allemaal hetzelfde. Ik kan statusvrij laveren tussen patiënten en hoef niet naar zijn of haar portemonnee te kijken om te bepalen welke behandeling ik kan bieden. Dat is een groot voorrecht in Nederland.”

Meer weten over de Wesselman Zorgprofessionals?

Marco de Hondt

Marco de Hondt helpt u graag verder.

Vragen? Neem direct contact met ons op!

Wij helpen u graag persoonlijk verder. Bel nu Naar contactformulier