"Wij krijgen complexe vragen binnen en moeten aan allerlei eisen voldoen. We krijgen daarbij veel goede adviezen van Wesselman, dat is belangrijk in de sturing van een bedrijf." Paul de Niet en Peter van Steensel | MindCare

Goede geestelijke gezondheidszorg, op maat en dichtbij

Een man met een missie, zo kun je Paul de Niet omschrijven. Met zijn holding MindCare wil hij goede en goedkope geestelijke gezondheidszorg bieden, voor verzekerden onder de zorgverzekeringswet, maar ook voor bedrijven en hun medewerkers. “Zo dichtbij en toegankelijk mogelijk, daar waar de mensen leven; thuis, in de buurt en op het werk.”

Eén op de tien Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar wordt geconfronteerd met een psychische stoornis. En het aantal meldingen van mensen met een burn-out blijft groeien. De druk in de samenleving neemt toe en er is steeds meer behoefte aan goede zorg.

MindCare, gevestigd in Valkenswaard, springt daarop in. En met succes: “We groeien ieder jaar met 35%, dit jaar lijkt het erop dat we zelfs met 50% groeien”, vertelt Paul de Niet (presidentdirecteur). “Als we zo doorgaan, is ons huidige pand over anderhalf jaar te klein”, vult Peter van Steensel (directeur Marketing) aan. Behandeling op maat MindCare is gevestigd aan de Hofnar 2 in Valkenswaard en bestaat uit de dochterondernemingen: Metabletica, F-fect, Magnificent en Magnificence.

Voor de start gaan we terug naar 2007. Toen richtte Paul, na jarenlange ervaring in de geestelijke gezondheidszorg als onder meer psychotherapeut en directeur van een GGz-instelling, Metabletica op. Dit is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met een variatie aan therapieën en behandelvormen voor alle leeftijden: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Op maat, dichtbij en tegen een aanzienlijk lager tarief dan bij andere GGz-instellingen. “Dat komt omdat we geen contracten met verzekeraars hebben. Hierdoor kunnen we zo’n 30% goedkoper werken en toch nog ontwikkelen.” Metabletica staat overigens wel garant dat de verzekeraar de behandeling betaalt.

Geen kamertjescultuur
Bij Metabletica staat een team van psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ psychologen en orthopedagogen klaar om mensen, vaak met een vrij complexe problematiek, te helpen. “Samen met de cliënt bepalen we het behandelplan. Daarbij vermijden we de ‘kamertjescultuur’ die binnen de geestelijke gezondheidszorg heerst. Een mensenleven speelt zich niet af in behandelkamers, maar in  gezinnen met partners en familieleden. We bezoeken daarom onze cliënten ook thuis, want vaak zie je dat mensen in hun eigen omgeving en ander gedrag laten zien dan hier.” De specifieke aanpak van Metabletica zorgt ervoor dat ook mensen van buiten de regio hulp zoeken bij deze praktijk in hartje Valkenswaard.

Voor gezonde medewerkers
Naast particulieren richt Paul zich ook op ondernemingen. “Met ons bedrijf F-fect screenen we ondernemingen op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van medewerkers. Wetenschappelijk onderbouwd, aan de hand van een speciaal ontwikkelde vragenlijst.” “Dit is met name belangrijk voor bedrijven die te maken hebben met een hoog ziekteverzuim”, vult Peter aan. “De screening geeft zicht op medewerkers die dreigen uit te vallen. De overheid spreekt vaak over preventie, maar heeft daar geen geld voor. Dan moet het vanuit de bedrijven zelf komen.” Paul knikt: “Het aantal burn-outs neemt toe. Dat heeft te maken met deze tijd. Er ligt veel druk op de werkvloer en het zijn vaak de hele goede medewerkers die hieraan onderdoor gaan. Zij gaan nog harder aan de slag totdat ze zich helemaal suf hebben gewerkt en uitvallen. En dan blijven ze lang afwezig. Je kunt dat voorkomen”. Blijkt uit de screening dat medewerkers hulp nodig hebben, dan is daar Magnificent. “Met dit bedrijf richten we ons op hulpverlening bij onder meer burn-outs, maar ook op het gebied van leefstijl. Zo zetten we een leefstijlcoach in die op de werkvloer aandacht vraagt voor meer beweging en betere voeding. Ook geven we de nodige adviezen en opleidingen voor het management.”

Beauty & Health
De jongste telg binnen de MindCare Holding is ten slotte Magnificence. “Hierbij ligt onze focus op Beauty & Health, omdat wij menen dat dit samenhangt met hoe mensen zichzelf zien. We kunnen een leefstijlcoach inschakelen die bijvoorbeeld iemand met obesitas begeleidt. Hij zorgt ervoor dat diegene gaat bewegen en voor de juiste voeding kiest. Voor het uiterlijk introduceren we een nieuwe cosmeticalijn met biologische producten waarvan wij weten dat ze echt werken, op korte en lange termijn.” Samen met de cliënt bepalen we het behandelplan. MindCare voor particulieren en bedrijven beweging en betere voeding. Ook geven we de nodige adviezen en opleidingen voor het management.”

Wesselman
De MindCare Holding is in de loop der jaren flink gegroeid. “In het begin werkten we met zes mensen, nu met 32. We hebben inmiddels een directieteam, een financiële afdeling, noem maar op. Eén accountant was niet meer voldoende en daarom hebben we afgelopen december Wesselman erbij gehaald. We krijgen vrij complexe vragen binnen, bijvoorbeeld vanuit gemeenten, en moeten aan allerlei eisen voldoen. We hebben al veel goede adviezen gekregen van Wesselman en dat is heel belangrijk in de sturing van een bedrijf. We zijn erg positief.”

Passie
Meerdere mensen van Wesselman werken voor MindCare, ieder met een eigen specialisme. Een van hen is relatiebeheerder Merel van den Nieuwenhuizen: “Ik heb vooral veel contact met financieel directeur Steven Vanderhoydonks. We hebben een goede klik en het is interessant om te zien hoe MindCare zich inzet in deze branche”. Paul: “Alles wat we hier doen, doen we met passie. Dat geldt voor de directie en voor onze medewerkers. Het mooiste aan ons vak is dat we mensen leren hoe ze zichzelf kunnen helpen om een zo gelukkig mogelijk leven te hebben”. Meer informatie vind je op: www.metabletica.eu, www.f-fect.nl, www.magnificence.nl.

Wilt u meer weten over Wesselman?

Merel van den Nieuwenhuizen

Merel van den Nieuwenhuizen vertelt u graag meer tijdens een kopje koffie!

Wilt u met ons kennismaken?

Leuk. De koffie staat klaar! Bel nu Naar contactformulier

Altijd op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief, wij delen onze kennis graag met u!