"Een perfecte klik en korte lijntjes" Leo van Doorne | Innovalens

“Een eigen merk staarlens is onze holy grail”

Nadat hij zo'n zeven jaar mede leiding had gegeven aan de OTB Group, wist Leo van Doorne na de verkoop van de machinefabrikant in 2009 de bij hem en zijn team aanwezige expertise en innovatiekracht gericht te vertalen naar een nieuwe en uiterst succesvolle bedrijfsactiviteit. Dat blijkt tijdens een bezoek aan het nabij Eindhoven Airport gevestigde Innovalens, een naam die in de meest letterlijke zin staat voor een nieuwe kijk op de productie van staarlenzen.

Beoefent Innovalens met het fabriceren van staarlenzen een specifieke tak van sport, de activiteiten van de OTB Group kenmerkten zich vóór de overname door een grotere diversiteit. “In de oorspronkelijke vorm richtte OTB zich onder meer op de ontwikkeling van uiteenlopende inline productiesystemen, processen en printerplatforms”, aldus Leo. “Daarbij lag een sterke nadruk op processen die zich in cleanroomomgevingen afspelen, zoals de productie van contactlenzen, optische media, OLED displays en PV zonnecellen. Daaruit is onze discipline ontstaan. Met als belangrijk verschil dat OTB nadrukkelijk gold als machinefabrikant, terwijl wij de door ons ontwikkelde machines juist binnen de eigen muren houden en zélf vol inzetten voor productie.”

Sneller en goedkoper

Dankzij de gepatenteerde en volautomatische machines, is Innovalens in staat om de productie van staarlenzen aanzienlijk te optimaliseren en te versnellen. En ook in kostentechnisch opzicht biedt de hardware in vergelijking met conventionele productiemethodes ongekende voordelen. “Het maken van een staarlens, als implantaat in het menselijk oog aangebracht ter vervanging van de natuurlijke ooglens, is een tijdrovende, arbeidsintensieve en dus dure klus”, legt Leo uit. “Om een idee te geven: voor de productie van 1 miljoen staarlenzen per jaar heeft een traditioneel werkende fabrikant tussen de 300 en 350 mensen nodig. Dat resulteert in een behoorlijk prijskaartje. Met onze machines gaat het allemaal een stuk sneller, eenvoudiger en efficiënter, onder meer door in de volledig geconditioneerde productieomgeving gebruik te maken van slimme spuitgiettechnieken, inline inspectiesystemen met zelf ontwikkelde software en vloeibaar lensmateriaal. Daardoor heb je ook veel minder verspilling. En dat zie je terug onder de streep. De kostprijs van onze producten is wel tachtig procent lager dan die van staarlenzen die op de geijkte manier worden vervaardigd, terwijl de kwaliteit ervan minimaal hetzelfde is. Dat wordt tijdens onze intensieve, meervoudige productcontroles bewezen.”

Joint venture

Via de joint venture die Innovalens in 2011 aanging met een vermaarde Engelse lensmaterialenleverancier heeft het bedrijf zich aanvankelijk gericht op het produceren van halffabricaten, die nu wereldwijd succesvol worden afgezet. Deze joint venture activiteiten hebben de deur geopend naar méér. “Vanaf de oprichting hebben we veel tijd besteed aan het valideren van ons productieplatform”, zegt Leo. “Aangezien het hier om medische hulpmiddelen gaat, moet alles in kaart worden gebracht, geregistreerd en gecertificeerd. Voordat je dat allemaal tot in de puntjes geregeld hebt, ben je zo vijf jaar verder. Nu staat dat allemaal en is het tijd voor een volgende stap: het ontwikkelen en maken van een eigen lens. Tot nu hebben we ons sec gericht op halffabrikaten. Het enige wat de eindfabrikant nog hoeft te doen, is de lens voorzien van haakjes die het implantaat op zijn plaats houden, steriliseren en verpakken. Maar de holy grail is het op de markt brengen van een lens van het merk Innovalens. Een traject dat we, wederom na het doorlopen van de nodige certificeringstrajecten, onder meer specifiek gericht op de gewenste positie als eindfabrikant, in 2018 succesvol hopen af te ronden.”

Innovatie

Het pad naar volle glorie zal de Eindhovense lensfabrikant wederom samen met Wesselman bewandelen, zo meent Leo, die overigens ook als commissaris van de Pallieter Group bekend is met de multidisciplinaire aanpak van het kantoor. “Naast accountancy en fiscaliteit heeft Wesselman ook op andere vlakken de juiste specialisten in huis. Mede daardoor hebben we een perfecte klik met elkaar en blijven de lijntjes kort. Dat komt de slagkracht én resultaten ten goede.” Ook Arno Aarts is als vennoot en relatiemanager namens Wesselman enthousiast over de samenwerking.

“Als adviseurs worden we bij Wesselman getriggerd door innovatieve bedrijven. Juist rondom vernieuwende initiatieven denken we graag met de klant mee en bieden we volle ondersteuning bij de uitrol ervan. Zo hebben we vanaf de start van Innovalens gekeken naar de toepassing en mogelijke fiscale voordelen van de Innovatiebox. Tegelijk hebben we het bedrijf op het gebied van Intellectual Property bijgestaan. Waar zet je het neer, waar bescherm je het en hoe structureer je dat allemaal? Zeker nu de business van Innovalens een steeds internationaler karakter krijgt en de samenwerking met de Engelse partner zich ontwikkelt, is het zaak om zelf aan het stuur te blijven zitten. Daaraan leveren we zowel fiscaal als juridisch een stevige bijdrage.”

Kennismaken met Wesselman?

Arno Aarts

Arno Aarts is benieuwd naar uw ambities!

Wilt u ook eens kennismaken met Wesselman?

Leuk! De koffie staat klaar. Bel nu Naar contactformulier

Altijd op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief; wij delen onze kennis graag met u!