Zakelijke leaseauto vanaf 2025 toch niet elektrisch

Het voornemen om alle zakelijke leaseauto's verplicht te vergroenen vanaf 2025 lag tijdens de laatste onderhandelingen voor het klimaatpakket, van afgelopen zomer, nog op tafel. Haagse bronnen melden echter dat dit plan recent is gesneuveld.

Elektriciferen leasewagenpark

Een van de vele voorstellen die afgelopen jaar door een onderzoekscommissie van het kabinet werd gegeven, raakte de zakelijke leaserijder. Er werd geadviseerd om een verbod in te voeren op nieuw te bestellen auto's met een verbrandingsmotor voor de zakelijke markt. Leaserijders zouden daardoor per ingang van 2025 alleen naar maar EV's kunnen kiezen bij het uitzoeken van een nieuwe auto. Veel werkgevers hebben, in aanloop naar de invoering van dit verbod, het leasebeleid al aangepast.

Te duur

Ondanks het feit dat de plannen uitvoerbaar zijn met inachtneming van het aanbod van elektrische auto's en de laadinfrastructuur in Nederland, heeft het kabinet toch besloten een streep door de plannen te zetten. Uit doorrekeningen van het ministerie van Financiën bleek dat er een gat in de Nederlandse schatkist zou ontstaan van zo'n 5 miljard euro. Dit zou onder meer kunnen komen door het mislopen van accijns en btw. Het feit dat plannen die potentieel een groot klimaatvoordeel zouden kunnen behalen op deze manier net zo snel worden afgekeurd als dat ze worden voorgesteld, baart brachevereniging Bovag grote zorgen. Kunnen de klimaatdoelen op deze manier wel behaald worden?

Heb je hier vragen over?

Robin de Beus

Robin de Beus helpt je graag verder.

Heb je een vraag?

We helpen je graag persoonlijk verder!