Woonadressen in het Handelsregister

Om het ongewenste gebruik van de adresgegevens tegen te gaan, zijn met ingang van 1 januari 2022 in het Handelsregister de woonadressen afgeschermd.

De Kamer van Koophandel schermt vanaf die datum de woonadressen in het register van eigenaren van eenmanszaken, vennoten van vof’s en cv’s, maten van maatschappen en bestuurders van verenigingen van eigenaars af. De woonadressen van functionarissen van rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, zoals de bv of nv waren al langer afgeschermd. De afgeschermde adressen zijn alleen nog in te zien door overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst of beroepsgroepen zoals advocaten en deurwaarders.

De adressen die als vestigingsadres worden vermeld kunnen echter nog wel worden opgevraagd. Dit is ook het geval als het vestigingsadres gelijk is aan het woonadres. Om de vindbaarheid te beperken kan de onderneming bijvoorbeeld worden gevestigd op een ander adres dan het privéadres, bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw. Hierbij, moet wel aan de hand van een huurovereenkomst worden aangetoond dat het opgegeven adres inderdaad mag worden gebruikt.

Een volgende stap om het ongewenste gebruik van de adresgegevens tegen te gaan moet volgen uit de Datavisie Handelsregister. In de Datavisie Handelsregister brengt het kabinet onder andere in kaart welke opties er zijn om de privacy beter te beschermen wanneer het vestigingsadres gelijk is aan het woonadres.

Heeft u hier vragen over?

Wesselman helpt u graag verder.

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen