U heeft een expirerende lijfrente. Wat nu?!

Heeft u het geld nu nodig of eigenlijk nog niet? Uitstellen of uit laten keren? We zetten alle mogelijkheden voor u op een rijtje en gaan graag met u in gesprek over wat voor u de beste oplossing is.​

Een expirerende lijfrente, wat te doen?
Indien u een expirerende lijfrente bij uw bank of verzekeraar heeft die vrijvalt, dan zijn er meerdere opties.
U kunt ervoor kiezen de koopsom uit te stellen of uit te laten keren.

Uitstellen? Kies de juiste vorm!
Als u de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt dan kunt u de koopsom nog uitstellen. Dat kan op basis van beleggen en op basis van sparen.

Beleggen
Beleggen is over het algemeen interessant als de beleggingshorizon nog wat langer is. U wilt natuurlijk niet uw vermogen grotendeels kwijtraken vlak voor u met pensioen kan. En als u dan wilt beleggen kijkt u dan samen met ons goed naar de fondsen, kosten en de risicoverdeling (aandelen versus obligaties).

Sparen
Uiteraard kunt u ook sparen. Ondanks dat de huidige rentetarieven aan de zeer lage kant zijn, is sparen in veel gevallen de beste keuze. U weet zeker dat u geen risico loopt met uw geld en dat het niet minder waard wordt. Los van het verlies van eventuele koopkracht uiteraard.
Bepaal daarbij goed of u wilt sparen tegen een variabele rente zonder verplichtingen en restricties.

Hou er hierbij rekening mee dat u het saldo uiterlijk mag uitstellen tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-gerechtigde leeftijd.

Uitkeren
Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? U kunt dan uw lijfrente in minimaal 5 jaar laten uitkeren als aanvulling op uw AOW en pensioen.
U bent verder flexibel in de uitkeringsduur dus u kunt uiteraard ook kiezen voor een langere duur dan 5 jaar.

Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt dan kunt u er toch voor kiezen om de lijfrente al tot uitkering te laten komen.
Echter, dan bent u verplicht om te kiezen voor een uitkering van minimaal 20 jaar vermeerderd met het aantal jaar voor uw AOW-gerechtigde leeftijd.

Hou er ook rekening mee dat uw totale saldo aan lijfrente-uitkeringen niet hoger mag zijn dan €21.741 op jaarbasis. U dient dan een uitkerende lijfrente aan te kopen waarbij de duur zolang is dat de jaarlijkse uitkering onder dit bedrag uitkomt. Tenzij u kiest voor een duur van 20 jaar, in dat geval mag de jaarlijkse uitkering wel boven dit bedrag uitkomen.

Wij kunnen u helpen de beste optie te vinden en voor u in kaart brengen welke marktpartijen u de beste oplossing of hoogste uitkering aanbieden.

Heeft u een vraag over expirerende lijfrente?

Stefan Joosten

Stefan Joosten helpt u graag verder!

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen