Tips: duurzaam ondernemen in 2023

2023 is van start gegaan. Een nieuw boekjaar betekent: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook wat duurzaam ondernemen betreft. Naast alle verplichtingen die voor de Nederlandse ondernemer gaan gelden, komen er ook steeds meer geluiden van ondernemers die vanuit hun eigen intrinsieke motivatie willen bijdragen aan een groenere toekomst. Met deze vier tips kan jij als groene ondernemer het verschil maken in het nieuwe jaar! 

Tip 1: Creëer bewustzijn bij het personeel 
Wij mensen doen iets gemakkelijker als we snappen waarom datgeen belangrijk of handig is om te doen. Dit is ook het geval bij verduurzamen. Daarom is het belangrijk om binnen jouw organisatie bewustwording te creëren, alvorens een strategie gericht op duurzaamheid wordt doorgevoerd. Waarom is het belangrijk om duurzamer te opereren en hoe kunnen we dit als organisatie doen? Waarom hebben we jou als werknemer nodig? Het beantwoorden van deze vragen zal bijdragen aan het bewustmaken en meekrijgen van het personeel. 

Tip 2: Zet duurzaamheid op de agenda 
Het actief bezig zijn met duurzaamheid is voor veel bedrijven relatief nieuw. Het onderwerp komt vandaag de dag nog te weinig terug in de strategie, overleggen en besluitvorming binnen de onderneming. Om te voorkomen dat de tijd je inhaalt zonder progressie te boeken, is het belangrijk om duurzaamheid een terugkerend agendapunt en overleg te maken. Zelfs als de plannen nog niet concreet zijn, helpt het om het gesprek op gang te brengen. 

Hierna kan overgegaan worden op het formuleren van concrete sociale en ecologische doelstellingen. Op die manier weet iedereen binnen en buiten de organisatie waar jullie naartoe werken. Hierbij is het tevens verstandig om een verantwoordelijke of kartrekker aan te wijzen. Op die manier krijgt het onderwerp de nodige aandacht en blijft dit leven binnen de onderneming. 

Tip 3: Begin bij de basis 
De volgende tip is gericht op het tastbaar maken van duurzaamheid. De beste manier om dit te verwezenlijken is door te beginnen bij de basis. Het creëren van een duurzame werkomgeving is het begin van milieubewust ondernemen. Denk hierbij aan zaken zoals: 

  • Het besparen van energie door over te stappen op ledverlichting, bewust om te gaan met airconditioning en verwarming, of te kiezen voor duurzame alternatieven als een apparaat of machine vervangen moet worden; 

  • Het stimuleren van groen woon-werkverkeer door een hogere reiskostenvergoeding voor reizen met het OV en elektrisch rijden of het inzetten van een fietsplan; 

  • Te kiezen voor lokale leveranciers en partners, of het nu gaat om levering van grondstoffen en diensten of iets simpels als het verzorgen van de kantoorlunch. Dit maakt de reistijd van en naar vergaderingen en het leveren van producten korter. Alle beetjes helpen!  

  • Het scheiden van afval tot een gewoonte te maken. 

Tip 4: Win professioneel advies in
Het verwerken van duurzaamheid in de missie, visie, strategie en algehele bedrijfsvoering kan een behoorlijke klus zijn. Bij Wesselman zijn we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en verwachtingen rondom het thema duurzaamheid en de daarbij horende wet- en regelgeving. Samen kunnen we werken aan een strategie gericht op jouw sector en zorgen dat je snel in staat bent duurzaamheidsdoelstellingen op te stellen en deze te halen. 

Wil jij echt aan de slag gaan met duurzaam ondernemen en dit verder uitrollen in jouw bedrijfsvoering? Neem dan contact op met één van de duurzaamheidsspecialisten van Wesselman. Dan kijken we samen naar de beste kansen en mogelijkheden voor jouw onderneming! 

Heb je hier vragen over?

Robin de Beus

Robin de Beus helpt je graag verder.

Heb je een vraag?

We helpen je graag persoonlijk verder!