Ruim 70 procent wil voor AOW-leeftijd stoppen met werken

72 procent van de Nederlanders wil voor de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt is stoppen met werken, gemiddeld bijna zes jaar eerder. Van die mensen verwacht echter minder dan de helft dat ook daadwerkelijk te kunnen doen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Wijzer in Geldzaken.

Ook hoopt een ruime meerderheid de laatste jaren voor de AOW-leeftijd in ieder geval alvast minder te gaan werken. Hiervoor zet 30 procent extra geld opzij en lost een kwart extra af op de hypotheek.

Een op de vijf Nederlanders wil juist doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd, gemiddeld bijna vijf jaar. Als belangrijkste redenen geven deze mensen dat zij het leuk vinden om te werken en graag actief willen blijven. Lageropgeleiden en mensen met een laag inkomen noemen het vaakst een financiële motivatie om langer door te werken.

Driekwart van de werkende Nederlanders heeft een of meer stappen gezet om na pensionering dezelfde levensstandaard te kunnen behouden. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om sparen via een spaarrekening of deposito, het opbouwen van vermogen via de eigen woning en aflossen op de hypotheek. Ook is de helft van de mensen van plan minder uit te geven na de pensionering.

Werkenden zien zo lang mogelijk fit blijven als de belangrijkste maatregel om door te kunnen werken tot aan de AOW-leeftijd. Maar ook zaken als bijscholen en minder uren werken kunnen helpen, denken ze.

Commentaar
Om te bekijken of een vervroegde pensionering überhaupt financieel haalbaar is, is het van belang tijdig een financiële planning op te laten stellen, zodat u kunt zien welke maatregelen er daarvoor genomen dienen te worden. Ook kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van deeltijdpensioen, demotie- en/of generatiepact-regelingen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


Wilt u meer weten over kleine pensioenen?

Stefan Joosten

Stefan Joosten vertelt u er graag meer over.

Altijd op de hoogte?

Onze kennis delen we graag met u! Meld u hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.