Emoties binnen het familiebedrijf: valkuil of kracht?

Wist u dat meer dan de helft van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is? Maar liefst 55%! Hiermee vertegenwoordigen zij een groot deel van de werkgelegenheid binnen Nederland.

Sommige familiebedrijven hebben een geschiedenis van al vele generaties en eeuwen terug. Tot de overname in 2013 was het oudste Nederlandse familiebedrijf touwslager G. van der Lee uit Oudewater, opgericht in 1545. Vanaf dat moment is Koninklijke Tichelaar Makkum (1572) het oudste Nederlandse familiebedrijf. Het oudste familiebedrijf ter wereld, het Familiehotel Hoshi Ryokan in Japan, bestaat naar eigen zeggen al sinds 718.

Loyaliteit
Familieleden zijn met elkaar verbonden door diepe emotionele banden en dat merk je in de cultuur van de onderneming. Over het algemeen wordt een grote waarde gehecht aan loyaliteit, de zorg voor familieleden en het in stand houden van evenwicht binnen de familie. Een belangrijk verschil met andere bedrijven, is dat de leiding bij een familiebedrijf gemiddeld 22 jaar in handen is van eenzelfde persoon. Dit tegenover gemiddeld 7 jaar bij niet-familiebedrijven. Bij AEX genoteerde bedrijven is de gemiddelde zittingsduur van een directie zelfs maar 3,5 jaar. Het is dan ook niet voor niets dat een directeur van een familiebedrijf zich persoonlijk identificeert met zijn bedrijf, het zogenaamde ‘psychologisch eigendom’.

Conflicten
Het zijn niet alleen familiebedrijven die te maken hebben met emoties rondom bedrijfsvoering. Ieder bedrijf waar mensen werken heeft te maken met emoties. Het verschil is echter, dat bij een ‘gewoon’ bedrijf de werknemers geen onderlinge familiebanden hebben. Familierelaties kunnen onder druk komen te staan op het moment dat je niet alleen familie, maar ook collega’s bent. En daarmee kunnen familiebanden gecompliceerd zijn. Conflicten zijn dan ook snel geboren in een familiebedrijf. De emotionele band tussen familieleden en de combinatie van individuele en zakelijke belangen kunnen op gespannen voet met elkaar komen te staan. Bijvoorbeeld door verschillende ambities, maar ook simpelweg door een ‘botsing van karakters’. Binnen de familiale sfeer worden broers en zussen vaak gelijkwaardig behandeld. In een familiebedrijf worden de onderlinge verschillen echter sterk uitvergroot en kan een competitiedrang of machtsstrijd ontstaan. In zulke gevallen is er weinig voor nodig om conflicten te doen ontstaan. Deze situatie komt vooral voor wanneer er keuzes gemaakt moeten worden bij de bedrijfsoverdracht en bij de selectie van een opvolger.

Opvolging
Als er sprake is van een opvolger binnen de familie dan zijn er wellicht vragen over de situatie voorafgaand aan, en op het moment van de bedrijfsopvolging. Maak van emoties geen valkuil, maar juist uw kracht! De familieadviseurs van Wesselman kunnen u hierbij adviseren, ondersteunen en voorzien van de nodige overeenkomsten en protocollen om één en ander goed in te regelen voor de toekomst. Daarbij staat voor ons een goede samenwerking in het familiebedrijf voorop. Denk hierbij aan structureel familieoverleg en het opstellen van een familieprotocol. Wesselman kan tevens voorzien in consultancy voor individuele- of teamcoaching. 

Onze specialisten

Arno Aarts

Vennoot Fiscaal

Martin Hoskens

Vennoot Accountancy

Joop Kuijpers

Vennoot Fiscaal

Erik Jasper Noll

Vennoot Accountancy

Meer weten over familiebedrijfskunde?

Erik Jasper Noll

Erik Jasper Noll vertelt u graag alles hierover!

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws voor ondernemers?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief! Wij delen onze kennis graag met u.