Goed idee; een 'vastgoeddossier'?

Bij Wesselman Accountants | Adviseurs zijn we continu bezig met het verbeteren van processen, zoals onze interne samenwerking en de digitalisering van onze dossiers. Wij vinden het belangrijk om onze cliënten en relaties vanuit één fundament te kunnen laten excelleren.​

De basis is informatie (of: data): documenten/bescheiden die van belang zijn voor het jaarwerk, maar ook voor effectieve gesprekken met u en/of (ter onderbouwing van) onze advisering. En met effectieve gesprekken bedoelen wij ook weten wat voor u, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig, belangrijk kan zijn. Vanuit vragen als ‘wat zijn uw drijfveren en ambities (op ondernemersgebied en persoonlijk)’ en ‘wat zijn uw verwachtingen van ons’? Zaken die doorgaans niet in een map in een kast, dan wel op een harde schijf in de computer te vinden zijn, maar wel voor een klantteam van belang zijn om u te laten excelleren. Niet alleen voor u en voor ons om met u mee te kunnen blijven denken, maar ook de (fiscale) wetgeving vraagt steeds meer om onderbouwing vanuit subjectieve feiten als intentie en doelstellingen, bijvoorbeeld bij aanschaf van onroerend goed. Wij concluderen steeds vaker dat wij wel zouden willen dat wij bij u als ondernemer/DGA ‘in het hoofd’ zouden kunnen kijken. Gewoon, om u conform wet- en regelgeving proactief te kunnen adviseren. Dit geldt specifiek voor cliënten met een vastgoedportefeuille. Hieronder in het kort meer over wat wij op de werkvloer ‘het vastgoeddossier’ noemen en waar wij met steeds meer cliënten met een vastgoedportefeuille mee werken.

Waarom?
Inmiddels hebben wij in de praktijk ervaren dat specifiek rondom vastgoed documentatie van gegevens en processen, maar ook de strategische visie en intenties van de vastgoedondernemer, veel voordelen biedt op cruciale momenten bij belangrijke beslissingen. Denk bijvoorbeeld aan een overname, bedrijfsopvolging of keuzes bij plotseling overlijden. De opbouw van een vastgoeddossier is voor u een arbeidsintensief proces en daarom adviseren wij dan ook dit gaandeweg te doen vanuit de verschillende onderdelen. Het is vaak van wezenlijk belang voor opvolgers (familieleden) om optimaal te kunnen voortzetten (waarde vermeerderend dan wel fijn om ‘in de geest van’ uw ideeën en bedoelingen te kunnen voortzetten bij onverwachte situaties) én zijn er diverse relaties in de omgeving van u als vastgoedondernemer die middels het vastgoeddossier ook gerichter en sneller kunnen handelen of beslissen. Wij hebben inmiddels de ervaring dat banken en adviseurs, maar ook leveranciers u en uw bedrijf hierdoor beter (leren) kennen.

Voorbeeld onderdeel vastgoeddossier: de omstandighedencatalogus
Als u verschillende onroerende zaken bezit en uw activiteiten bedrijfsmatig uitoefent wil dit niet altijd zeggen dat de fiscale kwalificatie ook die van bedrijf (oftewel materiële onderneming) is. De belastingdienst vereist voor deze beoordeling in ieder geval een zogenaamde
omstandighedencatalogus. Wesselman Accountants | Adviseurs heeft deze omstandighedencatalogus doorontwikkeld en opgenomen in het ‘vastgoeddossier’. Er staan gegevens in die nodig zijn in de onderbouwing van uw standpunt naar de belastingdienst (kort gezegd: de activiteitentoets en het rendement op uw investeringen), maar kunnen ook ter onderbouwing van de materiële vaste activa voor de jaarrekening, de aangifte vennootschapsbelasting én bij overleg omtrent investeringen voor uw bank op tafel komen. Naast de omstandighedencatalogus en de besproken documentatie rondom de levensduur van objecten, zijn er nog diverse documenten en bescheiden waarmee u uw vastgoeddossier kunt op- of uitbouwen. Wesselman beschikt inmiddels over ruime kennis en ervaring op het gebied van vastgoed en kan u hierin adviseren en ondersteunen.

Wilt u meer informatie over het vastgoeddossier?
U kunt hierover contact opnemen met onze specialisten Arno Aarts (arno.aarts@wesselman-info.nl) of Anouk van den Dungen (anouk.vandendungen@wesselman-info.nl).

Onze specialisten


Meer weten over het vastgoeddossier?

Wesselman vertelt u graag alles hierover!

Wilt u altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws voor ondernemers?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief! Wij delen onze kennis graag met u.