Dag van de Privacy

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Ook worden bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.​

Een goede reden om vandaag extra stil te staan bij de AVG. Uw website is het visitekaartje van uw organisatie. Regelmatig worden wij geconfronteerd met websites die (nog) niet aan de privacywetgeving voldoen. Maar wanneer is een website nu AVG-proof?

Vereisten

Privacyverklaring
Ten eerste is het belangrijk dat u een duidelijke privacyverklaring op de website hebt staan. In deze privacyverklaring moet onder andere worden aangegeven hoe lang u persoonsgegevens bewaart en of u deze gegevens bijvoorbeeld deelt met anderen. Daarnaast moeten websitebezoekers worden gewezen op hun recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Versleutelde persoonsgegevens
Ook ben u verplicht de persoonsgegevens die u verwerkt veilig op te slaan. Dit kunt u doen door een https-verbinding op je website tot stand te brengen. Door deze verbinding kunnen websitebezoekers de persoonsgegevens versleuteld naar u toesturen.

Cookies
Als u gebruik maakt van cookies heeft u hiervoor toestemming nodig van de websitebezoeker, tenzij het alleen om functionele cookies gaat; dit zijn cookies die nodig zijn om de website te laten werken.

Toestemming
Tenslotte is het nog van belang dat u op een juiste manier toestemming vraagt voor de verwerking van de persoonsgegevens. Als u bijvoorbeeld gebruik maakt van een contact-formulier, zorg er dan voor dat de persoonsgegevens ook echt alleen gebruikt worden om contact op te nemen. Wanneer u deze websitebezoeker een nieuwsbrief zou willen sturen, heeft u hier aparte toestemming voor nodig. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een losse aanvinkbox opnemen. Let op! Deze aanvinkbox mag niet automatisch aangevinkt staan.

Heeft u nog vragen over de beveiliging van uw website? Of heeft u andere vragen over de AVG? De juristen van Wesselman kunnen u verder adviseren over de AVG en beschikken daarnaast over voorbeelddocumenten, zoals een verwerkersovereenkomst en verwerkingsregister. Ook kunnen zij helpen bij de implementatie van de AVG. 

Wil u weten of uw website AVG-proof is?

Mariëlle Scheepens - van den Boom

Mariëlle Scheepens - van den Boom helpt u graag verder!

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen