Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten: slecht weer op komst?

Familiebedrijven zijn een belangrijke motor voor onze economie, of het nu om productie, innovatie kracht of werkgelegenheid gaat.

Net als andere bedrijven hebben familiebedrijven in meer of mindere mate last van de coronacrisis. Uit onderzoek is gebleken dat familiebedrijven meer dan gemiddeld hun best doen om, ondanks deze pandemie, hun personeel binnen boord te houden. Wij behoren onze familiebedrijven daarom te koesteren. Als de virusdeeltjes zijn neergedwarreld, en de corona-depressie voorbij is, is het afwachten of en in hoeverre nog een economische depressie zal volgen. De gemoedstoestand van de economie is soms nog moeilijker te voorspellen dan het weer. 

En alsof dit nog niet genoeg is, hangt voor familiebedrijven ook nog een donderwolk boven de markt. Er is namelijk afgelopen jaar een beleidsrapport verschenen op grond waarvan diverse opties worden voorgesteld om de fiscale faciliteiten voor familiebedrijven bij bedrijfsopvolging aan te passen: van versoberen, deels afschaffen tot een gehele afschaffing. 

De mate waarin de faciliteiten bij bedrijfsopvolging op de schop zouden kunnen gaan, zal sterk afhangen van de uiteindelijke samenstelling van het nieuwe kabinet. Hoe meer de politieke wind vanuit links gaat waaien, hoe kouder die zal gaan aanvoelen voor bedrijven die hun onderneming binnen de familie willen overdragen. Een fiscaal lager drukgebied dus. Het is helaas nu nog afwachten uit welke richting de wind gaat waaien. Maar al komt de wind uit het oosten, van rechts dus, dan is het toch niet te verwachten dat deze zal gaan liggen. Daarvoor is de druk vanuit links te groot. De kans is dus reëel dat de faciliteiten bij een bedrijfsopvolging binnen afzienbare tijd zullen veranderen. De mate waarin is afhankelijk van het politieke klimaat de komende regeringsperiode. 

Helaas, de economie, de politiek en het weer kunnen wij bij Wesselman niet voorspellen. Zodra een nieuw kabinet is geïnstalleerd, zullen we in elk geval wel in staat zijn om de fiscale windrichting te gaan bepalen. We zullen u van alle ontwikkelingen op de hoogte houden. Uiteraard kunt u altijd met uw familieadviseur binnen Wesselman contact opnemen.

Heeft u vragen over de fiscale faciliteiten voor familiebedrijven bij bedrijfsopvolging?

Anouk van den Dungen - Maltha

Anouk van den Dungen - Maltha helpt u graag verder!

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag persoonlijk verder! Nu bellen