Wijziging BTW-correctie voor privégebruik auto

Afdeling(en): 
Algemeen
Belastingadviseurs
Loonadministraties
Nederlands

Als u in een auto van de zaak rijdt, moet er voor de btw een correctie plaatsvinden voor privégebruik. Dit geldt zowel als u ondernemer bent, als wanneer u een directeur-grootaandeelhouder of een gewone werknemer bent. Degene die de auto ter beschikking stelt of aan wie de auto toebehoort (u zelf als ondernemer, uw bv of uw werkgever), mag de btw die voor de auto in rekening wordt gebracht, in zijn aangifte volledig aftrekken maar moet één keer per jaar een deel van de btw weer aangeven als u met de auto ook privé rijdt. Tot nu toe was het gebruikelijk dat dit gebeurde op basis van de bijtelling voor de loon- of inkomstenbelasting.

Met ingang van 1 juli 2011 is dit veranderd. Voortaan moet een ondernemer, bv of werkgever als btw voor privégebruik 2,7% van de catalogusprijs van de auto aangeven. Hij moet dit doen in zijn laatste btw-aangifte van het jaar. Hij mag ook een lager bedrag aangeven als hij kan aantonen dat de btw-correctie op basis van het werkelijke privégebruik lager moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een sluitende kilometeradministratie.

Voor de btw-correctie wordt woonwerkverkeer als privégebruik gezien. Daardoor kan er voor de btw toch een correctie zijn ook al hebt u voor de loon- of inkomstenbelasting geen bijtelling omdat u met de auto per jaar niet meer dan 500 km privé rijdt.

Gepubliceerd door Hans Arts op 30-08-2011